Djurrättsaktivister som terroriserar djurägare ska om lagförslaget går igenom dömas till hårdare straff. Foto: Kevin E Brine / Mostphotos

Skärpta straff för djurrättsterrorism

Premium

I ett lagförslag föreslår regeringen skärpta straff för djurrättsterrorister som begår brott mot lantbrukare. Till exempel ska brottet olaga intrång även gälla gårdsplaner.

Många lantbrukare och djurhållare har fått vänja sig vid extrema djurrättsaktivisters besök vid hem och hus. Inne på gårdarna har terroristerna filmat sina provokativa och brottsliga aktioner och de som verkar på platsen, för att sedan posta dessa filmer på sociala medier.

Enligt en remiss som nu har gått till lagrådet för bedömning föreslår regeringen skärpningar i lagstiftningen, för att minska problemen för djurägarna.

 

Fängelse för intrång

I lagrådsremissen föreslås att brottet olaga intrång också begås av djurrättsaktivisterna när de uppehåller sig på gårdsplan. Straffen skärps, och den som begår djurrättsbrott kan dömas till fängelse i lägst sex månader och högst tre år.

Vidare införs särskilda brottsbeteckningar för grovt olaga intrång samt för grovt hemfridsbrott. Förberedelser och stämpling till sådana brott straffbeläggs.

På Lantbrukarnas riksförbund är man lättade över regeringens förslag:

– Nu kan vi känna framtidshopp. Det är ett viktigt signalvärde att samhället nu är berett att ge oss en bättre trygghet så vi kan fortsätta att producera hållbar mat och trygga livsmedelsförsörjningen i Sverige, säger Åsa Odell som är vice ordförande i LRF på förbundets hemsida.

 

En hjälp

Kjell-Arne Ottosson (KD).

Kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson har under lång tid arbetat för att samhället ska ta hårdare tag mot de kriminella djurrättsaktivisterna. Vid flera tillfällen har han debatterat frågan i riksdagen, då han uppmanat regeringen att agera.

– Äntligen kom den utlovade leveransen. Det har suttit väldigt hårt inne både att sjösätta utredningen och att sen komma med skarpa förslag, säger Kjell-Arne Ottosson.

Under debatterna i riksdagen har han också beskrivit hur jägare i allmänhet och eftersöksjägare i synnerhet, drabbats av djurrättsaktivisternas brottslighet.

– Jag har inte sett något i remissen som särskilt gäller jägare. Dock skärps ju straffsatserna vilket i sig borde vara en hjälp. Det är inte så många individer som håller på med dessa vidrigheter, sitter de inlåsta gör de ju ingen skada under den tiden.

 

Oro och skada

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Kjell-Arne Ottosson hoppas att de skärpta straffen också ska fungera i preventivt syfte.

– Men, det är bara en lagrådsremiss än. Vi får invänta den politiska hanteringen och efter det se hur våra rättsvårdande myndigheter sedan tolkar lagstiftningen, säger han.

I ett pressmeddelande betonar regeringen vilken stor oro och skada de brottsaktiva djurrättsaktivisterna orsakar för djurägarna.

– De som begår brott av det här slaget äventyrar dessutom det viktiga arbete för ett stärkt djurskydd som seriösa organisationer och djurhållare utför, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev