Länsstyrelsen i Jämtland har för avsikt att skärpa och begränsa möjligheterna till småviltsjakt på renbetesfjället. Förslagen har nu gått ut på remiss. Foto: Kjell-Erik Moseid

Skärpning av regler för jakt och hundträning

Hundträning under jaktsäsong ska jämställas med jakt, och all annan hundträning före jaktsäsongen föreslås stoppas på renbetesfjäll i Jämtland. Dessutom föreslås begränsningar i jaktprovsverksamhet och möjlighet att avlysa jakt med hund.

Det är länsstyrelsen i Jämtland som har skickat ut förslag till nya regler för småviltsjakt och hundträning i de jämtländska fjällmarkerna på remiss. Redan den här  jaktsäsongen ändrades reglerna, och inför jaktsäsongen 2022/2023 vill länsstyrelsen skärpa reglerna ytterligare.

 

Fjälljaktsutredare vill se avtal mellan jägarorganisationer och samebyar

Begränsad hundträning

Därför föreslås att befintliga hundträningsområden ska omvandlas till jaktområden. Träning kräver då jaktkort, vilket direkt påverkar och begränsar möjligheterna för jakt och/eller träning. Hundträningen ses som ett intrång i marken. Det leder till att möjligheten till hundträning under perioden 16­–24 augusti tas bort, med det uttalade målet att minska intrånget under augusti.

All provverksamhet och träning som organiseras av hundklubbar ska fortsatt behandlas som enskilda markupplåtelser efter ansökan från respektive klubb.

 

Predator och bäver

Alla jaktområden får begränsningar som rör jakttrycket uppdelat i två steg. När steg ett passerats tillåts jakt därefter endast för personer med kommunårstillstånd, predatorkort och tillstånd för bäverjakt. När andra steget passerats är alla annan jakt än predatorjakt och bäverjakt stoppad.

Vid begäran om avlysning kan det handla om all jakt, eller jakt med som kräver löshund. Enligt länsstyrelsen är det främst jakten med löshund som upplevs som den största olägenheten för samebyarna.

 

Ripjägare JO-anmäler länsstyrelsen

Rör älgjakten

Förslaget till ändringar rör även älgjakten. Länsstyrelsen vill bland annat att samebyarna i förväg ska komma in med förslag på maximalt tre veckor i september och oktober då man vill avlysa annan jakt med hänvisning till samebyarnas egen älgjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev