Mikael Samuelsson företräder jakt- och viltvårdsintresset i viltförvaltningsdelegationen. Han anser att länsstyrelsens remissvar väcker en rad frågeställningar som nu måste få svar. Foto: Lars Nilsson & Kjell-Erik Moseid

Skarp kritik mot förslag på kortad ripjakt: ”Grundat på mycket tyckande”

Premium

Skarp kritik riktas nu mot länsstyrelsen i Norrbotten och det remissvar som lämnats in till Naturvårdsverket. Mikael Samuelsson, som företräder jakt- och viltvårdsintresset i länets viltförvaltningsdelegation, tycker att remissvaret baseras på tyckande och dålig kunskap.

Som Svensk Jakt kunnat avslöja vill länsstyrelsen i Norrbotten korta jakttiden på ripa och hänvisar till bland annat resultat från svensk fågeltaxering. Resultat som Naturvårdsverket anser ska användas mer försiktigt än resultaten från den årliga ripinventeringen.

Mikael Samuelsson, som även är ledamot i Jägareförbundets styrelse, är kritisk till länsstyrelsens remissvar.

– För lite drygt ett år såg länsstyrelsen i Norrbotten inget hinder ur biologisk synpunkt för att utöka jakttiden på ripa till sista mars. Nu föreslår samma myndighet att jakttiden i stället ska förkortas.

– Likaså anser länsstyrelsen att det är viktigt att se till så att jakten bedrivs utan att den försvårar eller att den riskerar att orsaka skada för rennäringen. Remissvaret verkar grundat på mycket tyckande och, eller okunskap, säger han och fortsätter:

– Länsstyrelsen är huvudman för den årliga ripinventeringen ovan odlingsgränsen, i stället för att nyttja statistik från dessa inventeringar och tillgänglig avskjutningsstatistik så väljer man att hänvisa till en betydligt mer osäker metod.

Ripforskare: Jakt påverkar inte ripstammen

Mikael Samuelsson ifrågasätter även varför länsstyrelsen blandar in rennäringen i sitt remissvar om jakttider. Han menar att det redan finns ett tydligt regelverk vad gäller rennäringen och småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen.

 

”Frågorna behöver besvaras”

Dels finns det reglerat i jaktvillkoren. Länsstyrelsen har även möjlighet stänga områden för jakt på grund av renskötsel.

– Det är också oroväckande att länsstyrelsen kommer med förslag på jakttidsbegränsningar på jaktbara arter jämte en helt ny tolkning av begreppet ”allmän jakt”. Delar inte länsstyrelsen de grundläggande principerna för svensk viltförvaltning? Frågorna behöver besvaras, om inte förr så vid nästa möte i viltförvaltningsdelegationen, säger Mikael Samuelsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev