Publicerad 13 oktober 2019 - 18:00

Naturvårdsverkets samlade information i databasen Rovbase om jakt på rovdjur i Sverige och Norge, med alla personuppgifter, har hanterats av konsulten. Foto: Olle Olsson

Skarp kritik i jägarleden – förtroendet för Naturvårdsverket raserat

Naturvårdsverkets IT-härva väcker förvåning och ilska runt om i landet. Gemensamt för många företrädare för Jägareförbundet är synen på hur en statlig myndighet negligerar hot riktade mot jägare och lantbrukare, och hur det också påverkar förtroendet för Naturvårdsverket.
– Det är en skrämmande utveckling där vi ser hur lätt vissa representanter för staten tar på hoten mot jägare och indirekt hela landsbygden, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland.

I län där rovdjur är vanligt förekommande och jakt en nödvändighet växer oron. Konsekvenserna av Naturvårdsverkets hantering av sekretessen kring personer som på olika sätt är kopplade till jakt och inventering av stora rovdjur är svår att överblicka.

– Det är förfärligt att det får gå till på det här viset, och det är riktigt oroande. Samtidigt är det bra att länsstyrelsen i Jämtland har reagerat, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

Svensk Jakts avslöjande att Naturvårdsverket gett en av landets mest profilerade rovdjursförespråkare och jaktmotståndare tillgång till sekretessbelagda personuppgifter över tusentals rovdjursjägare har skapat stor oro i jägarleden.

 

Hemliga uppgifter på vargjägare läckta – anmäls för misstänkt dataintrång

Uppgiften om att personuppgifter hanterats av en konsult som offentligt kritiserat jakt på rovdjur och också haft en ledande position i Rovdjursföreningen har skickat chockvågor i jägarleden.

– Naturvårdsverket har så dåligt renommé, nu säger man att inget har hänt med det vet man inte. Det är respektlöst mot våra medlemmar och Naturvårdsverket har raserat ett förtroende som blir svårt att bygga upp igen, säger Gun Fahlander.

 

IT-säkerhetsexpert om läckta jägaruppgifter: En mycket allvarlig händelse

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

Människor som av olika anledningar finns registrerade i Rovbase har inte varit tillräckligt skyddade av Naturvårdsverkets sekretess. Det kan handla om lämnade uppgifter, men även om personuppgifter som rör skyttar och jaktledare under rovdjursjakt.

Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet Dalarna skräder inte orden.

– Det behövs en ny jaktmyndighet. Naturvårdsverket förstår helt uppenbart inte var rågångarna går och vi måste skilja jaktfrågorna från Naturvårdsverket, säger Ulf Berg.

 

Jägare i Sverige och Norge

Han är djupt bedrövad och trodde inledningsvis att det enbart handlade om en mindre grupp jägare i Jämtlands län. När han förstod att det handlar om alla människor i Sverige och Norge som på något sätt finns registrerade i Rovbase blev Ulf Berg mycket upprörd.

– Vidden av det inträffade är svår att uppskatta, menar Ulf Berg som tror att det även kan påverka jägarnas intresse för att delta i framtida skyddsjakter och rovdjursinventeringar, som den nu pågående spillningsinventeringen av varg.

Jägareförbundet Dalarna ser det inträffade som en stor skandal och har vänt sig till landshövding Ylva Thörn för att informera sig om hur länsstyrelsen i Dalarna kommer att agera. Enligt Ulf Berg har Ylva Thörn lovat att återkomma med besked.

 

 

Starka reaktioner på avslöjande om dataläcka

 

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Oroliga medlemmar

Jägareförbundet Dalarna har uppmanat medlemmar som är oroliga att kontakta länsföreningen.

– Vi kommer att följa utvecklingen och agera för våra jägares bästa. Det finns inget förtroende för Naturvårdsverket längre, säger Ulf Berg.

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland delar Ulf Bergs åsikter.

– Det är bedrövligt. IT-säkerhet måste hållas på en mycket högre nivå och det är också väldig allvarligt för Naturvårdsverket som redan idag har ett dåligt förtroende. Det här stärker inte deras varumärke, säger Anders Olsson.

 

Konsulten: Jag har inte gjort mer än mitt uppdrag krävde

Från Svenska Jägareförbundets sida ser ordförande Torbjörn Larsson en mycket oroande trend.

Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

– På kort tid har två riksdagsledamöter från V och MP demonstrerat med jaktsabotörer, miljöåklagare Åse Schoultz har beskyllt jägarkollektivet i nationell tv för en tystnadskultur och har uppmanat till ett angiverisystem som hör hemma i gamla DDR, och så nu senast har Naturvårdsverket, med full vetskap, anlitat en stark jaktmotståndare som har fått tillgång till tusentals rovviltsjägares personuppgifter, säger Torbjörn Larsson.

 

Kräver åtgärder

Jägareförbundet kommer att lyfta frågan och ge den hög prioritet. Torbjörn Larsson befarar en utveckling där jägare allt mer utsätts för hat och hot.

– Trenden är tyvärr tydlig och påverkas starkt från internationella vindar. I Europa har jag ordförandekollegor som har personligt skydd både för sig själva och sin familj dygnet runt. Hotet är inte enbart mot jägare, det är detsamma när det gäller bönder och andra djurhållare, det är ett hot mot hela landsbygden, säger Torbjörn Larsson.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram