Publicerad 11 oktober 2019 - 13:25

”Jag har haft tillgång till de register som jag behövde för att utföra uppdraget”, säger konsulten som innan han gick i pension under många år arbetade med rovdjursfrågor på Naturvårdsverket. Foto: Olle Olsson & LightField / Mostphotos

Konsulten: Jag har inte gjort mer än mitt uppdrag krävde

Premium

Naturvårdsverkets konsult säger att han inte haft tillgång till fler sekretessbelagda delar av Rovbase än vad som krävdes för att utföra uppdraget. Hans kritiska inställning till jakt och jägare har framkommit i bland annat debattartiklar.

Konsulten som Naturvårdsverket släppte in i sekretessbelagda register över jägare som skjutit rovdjur, är en profilerad rovdjursförespråkare och motståndare till att de ska förvaltas med jakt.

I en debattartikel har han till exempel uttryckt att människor behöver anpassa sig till rovdjuren och inte tvärt om. Han menade i samma artikel att det är orimligt att rovdjuren måste stå tillbaka på grund av jägarnas girighet.

 

Städning bland alla

Denna inställning hindrade emellertid inte Naturvårdsverket att ge konsulten tillgång till sekretessbelagda uppgifter över tusentals jägare som skjutit rovdjur.
Inledningsvis gällde hans uppdrag att städa i uppgifterna i noteringarna för döda björnar i databasen Rovbase, så att de bland annat stämde överens med andra databaser. I en fortsättning har han gjort samma sak med övriga rovdjur.

– Jag har haft tillgång till de register som jag behövde för att utföra uppdraget, säger konsulten som innan han gick i pension under många år arbetade med rovdjursfrågor på Naturvårdsverket.

Enligt konsulten är bakgrunden till anmälan till Datainspektionen att han ändrat två adressuppgifter över norska lodjursjägare. Ändringar som han lite motvilligt går med på att han inte borde ha gjort.

 

”Jag har haft tillgång till de register som jag behövde för att utföra uppdraget”

 

”Ta det med verket”

Det som sägs i anmälan till Datainspektionen, att han haft möjlighet att söka och notera namn på svenska rovdjursjägare verkar konsulten betrakta närmast som nonsens.

Därför anmäls hanteringen av jägarnas personuppgifter i Rovbase

Om Länsstyrelsen i Jämtlands farhågor för att namn på jägare kan spridas och anmälan till Datainspektionen, säger han:

– Det där får du ta upp med Naturvårdsverket. Jag har inte gjort mer än vad som behövdes för att fullfölja mina uppdrag.

 

”Spelar ingen roll”

• Du är en profilerad rovdjursförespråkare och motståndare till rovdjursjakt. För mig som jägare blir det märkligt att du får tillgång till känsliga uppgifter som namn på till exempel vargjägare. Vad hade du sagt om en uttalad motståndare till rovdjur fått tillgång till Rovbase där det också finns känsliga uppgifter som rör rovdjuren?

– Det skulle inte spela någon roll i det här sammanhanget. Uppdraget var inte att ändra i uppgifterna, säger konsulten.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram