Publicerad 21 mars 2018 - 13:29

Jägareförbundet Skåne anser att de skånska jägarna även fortsättningsvis ska vara medlemmar i Svenska Jägareförbundet genom sitt länsjaktvårdsförbund. Foto: Jan Henricson

Skåningar säger nej till nya stadgar

Många länsföreningar inom Jägareförbundet har ännu inte bestämt hur man ska svara på remissen med förslag till nya stadgar. Men i Skåne anser styrelsen att förslaget kan beredas mer och yrkar därför på återremiss.

Ändringar i en förenings stadgar är inte något som brukar engagera medlemskåren särskilt mycket. Men de förslag till förändringar av Jägareförbundets stadgar som nyligen skickades ut till länsföreningarna på remiss har satt fart på diskussionerna runt om i landet. Om inte annat så bland förbundets flera tusen förtroendevalda.

Jonas Paulsson, Jägareförbundet Skåne. Foto: Marie Gadolin

Svensk Jakt har varit i kontakt med ett antal länsföreningar där diskussionerna pågår för fullt inför att styrelserna ska författa sina remissvar. I Skåne har man pratat klart:

– Styrelsen tycker överlag att förslaget kan beredas mer. Ändringar av stadgar är inget man ska ta lätt på och det är viktigt att det blir rätt från början. Därför yrkar vi på att det återremitteras, säger Jonas Paulsson, ordförande i Jägareförbundet Skåne samt ledamot i förbundsstyrelsen.

 

Direkt eller indirekt

Skåningarna har kritik mot och frågor kring flera punkter i stadgeförslaget. Det gäller till exempel frågan om medlemskapet där förslaget är att jägarna ska vara medlemmar direkt i Svenska Jägareförbundet istället för som det är idag, genom sin länsförening.

– Vi behåller gärna medlemmen i länsföreningen. På det sättet blir det tydligare för medlemmarna var de hör hemma. Chansen att de ska gå på stämmor och aktivera sig är större med det system vi har nu, än om tillhörigheten enbart blir ett geografiskt alibi, säger Jonas Paulsson.

Han har under livliga diskussioner i sin länsförbundsstyrelse i flera fall argumenterat för förändringarna och förklarat syftet med förslagen. En sådan fråga har varit motionerna, som föreslås göras om till medlemsförslag och som ska ställas direkt till länsföreningen istället för till den lokala kretsen, för att bland annat minska risken att bra förslag stannar på kretsnivå.

– Även om man förstår vad förbundsstyrelsen vill uppnå är min styrelse inte särskilt förtjust i ordet medlemsförslag som man tycker låter lättviktigt jämfört med motion. Utöver det anser vi att kretsarna avlövas på en viktig verksamhet. Om inte kretsarna ens ska titta på motionerna, vad ska de då göra i framtiden?

 

Är tveksamma

Ett annat förslag är att förbundsstyrelsen får mandatet att fastställa medlemsavgiften. Argumentet för det är att man blir mer flexibel, till exempel för att genomföra kampanjer med priset som en morot.

Men till detta är skåningarna tveksamma. Medlemsavgiftens storlek är en medlemsfråga och ska därmed underställas stämmans valda ombud, menar man.

Vidare säger man bestämt nej till att förbundsstyrelsen och inte årsstämman ska fastställa föreningsbidraget, det vill säga hur mycket av medlemsavgiften som ska gå till länsföreningarnas verksamhet.

 

Minst ett ombud

Jägareförbundet Skåne har också ett alternativt förslag vad gäller att öka antalet delegater till Svenska Jägareförbundets årsstämma. I stadgeförslaget ska det ske genom att gränsen för att få utse ett ombud sänks från per 4.000 till per 3.000 medlemmar.

– Vi ser gärna att det blir fler ombud för att vitalisera debatten på stämmorna, men vi föreslår istället att förbundet fastställer hur många ombud det ska vara och att dessa fördelas procentuellt över landet utifrån hur många medlemmar länsföreningarna har, givet att alla länsföreningar ska representeras av minst ett ombud, säger Jonas Paulsson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram