Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson är osäker på om han får fortsätta sitt uppdrag. Foto: Lars-Henrik Andersson och Kjell-Erik Moseid

Signaler om missnöjd regering – fjälljaktsutredaren slutar?

Eric M Runesson, ordförande för Renmarkskommittén, utesluter inte att han kommer sluta sitt uppdrag. Nu vill han ha besked av regeringen.

Det är i Dagens Nyheter som Runesson säger att situationen känns osäker och att han fått signaler om att regeringen inte är nöjd med hur han hanterat ordförandeskapet.

– Skulle det vara så att regeringen vill ha en annan ordförande så blir jag inte sårad. Jag kan fylla mina dagar med annat, men jag vill förstås veta, säger Runesson till DN.

Svensk Jakt har utan framgång försökt få en kommentar av landsbygdsdepartementet som avgör om Runesson ska få sitta kvar – eller om regeringen vill byta ut honom mot någon annan utredare.

Renmarkskommittén ska komma med sitt slutbetänkande 2025. I slutet av augusti överlämnades ett delbetänkande till departementet. Tre partier reserverade sig mot betänkandet: M, KD och SD.

Vad händer?

Kommittén slog fast en inriktning om att alla samebyar likt Girjas sambey har ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket på statens mark ovan odlingsgränsen.

Jägareförbundet vill nu ha besked av regeringen om hur den ser på utredningen och delbetänkandet.

Gun Fahlander.

– Svenska Jägareförbundet har under hela processen varit kritiskt till utredningens inriktning och förslag. Vi anser inte att man i delbetänkandet beaktat det tilläggsdirektiv som kommittén fick att bland annat ta hänsyn till lokalbefolkningen och övriga invånares kultur, traditioner och intressen med mera. Vi menar därför att förslagen inte går att genomföra i ett modernt rättssamhälle, säger Gun Fahlander, ordförande i Svenska Jägareförbundets fjällråd.

Hon tillägger i ett uttalande på Jägareförbundets hemsida:

– Alla parter som har intresse i denna fråga undrar vad som händer?  Hur ser vägen framåt ut? Vad tycker regeringen om förslagen i utredningen? Det behövs besked, säger Gun Fahlander.

Har sökt Runesson

Svensk Jakt har försökt nå Eric M Runesson för en kommentar, dock utan att lyckas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev