Sensationella dna-resultat av norska vargar
PremiumNorska TV2 rapporterar om uppseendeväckande resultat från dna-analyser av skjutna vargar.
Bonde- och småbrukarlaget i Telemark, Norge, har sänt in blod från åtta skjutna norska vargar för dna-analys på tyska ForGen, ett privat rättsmedicinskt institut i Hamburg som även gör genetiska analyser av djur, uppger norska TV2.
Resultaten är minst sagt häpnadsväckande om de stämmer: Varg i Slettåsreviret i Trysil kan ursprungligen härstamma från en djurpark i Paris. Tre av vargarna har troligen sitt ursprung i Lettland. Några av vargarna visar så starkt släktskap med hundar av molossoid typ att det kan vara frågan om hybridisering.
Molosser är ofta storväxta, kraftiga hundar, som till exempel mastiffraserna.
Preliminära resultat
Rapporten presenterades under ett föredrag vid Norges bonde- och småbrukarlags årsmöte i fredags.
Regina Brajkovic som är lantbrukare i Telemark och har varit drivande i arbetet att få en oberoende dna-undersökning av norsk varg, understryker dock i TV2-artikeln att resultaten är preliminära och att det finns osäkerhet kring dem, bland annat på grund av referensmaterialet som använts.
”Konstigt och häpnadsväckande”
– Detta verkar både konstigt och häpnadsväckande, säger Öystein Flagstad vid Norsk institutt for naturforskning, NINA, och påpekar att resultaten går emot all tidigare forskning knuten till den skandinaviska vargens ursprung.
Det stämmer dock inte riktigt. Redan i mitten av 1990-talet hävdade den svenska genetikern Hans Ellegren, Sveriges lantbruksuniversitet, i en artikel i Svensk Jakt, att det fanns gener från estländska vargar i den svenska vargstammen.
– De värmländska vargarna är inte nära släkt med de ryska vargarna. De står heller inte genetiskt nära de vargar som fanns i Norrbotten på 1970-talet. Däremot har de släktband med estniska vargar, sa Hans Ellegren då.
Han hade också tankar om hur det kunde komma sig:
– Min teori är att de svensk-norska vargarna inte var helt utrotade. Det kan ha funnits djur kvar på norska sidan som sedan etablerade sig på den svenska sidan av gränsen. De kan ha gemensam urmoder med de estniska vargarna, sa Hans Ellegren i Svensk Jakts artikel.
Slettåsreviret etablerades 2009–2010 och har varit föremål både för konflikter med de boende i området och en hel del forskning.
Två forskningsrapporter har granskat Slettåsvargarnas rörelser, båda visar att djuren kommer nära bebyggelse men drar slutsatsen att det varit i samband med att de jagat älg och rådjur. Forskarna anser i den ena rapporten att vargarna passerat hus när de varit på väg mellan daglega och kadaver, snarare än att de har uppehållit sig vid hus under längre tid.
I den andra rapporten konstaterar forskarna att ”resultaten visar ett beteende hos vargarna i Slettåsreviret som är typiskt för varg i de nordvästra delarna av vargens utbredning i Skandinavien”.
Flera vargar från Slettåsreviret har utvandrat till Sverige, bland annat de båda kullsyskon som avlivades på skyddsjakt strax norr respektive söder om Stockholm år 2018 efter att de betett sig oskyggt. Hanen norr om Stockholm dödade dessutom flera sällskapshundar.
Den svenska genetikern Mikael Åkesson på SLU i Grimsö instämmer med Öystein Flagstads uttalanden i TV2:s artikel och har för övrigt inga kommentarer. Svensk Jakt har även sökt den norska vargforskaren Petter Wabakken.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.