Riksdagen satsar en miljard på bland annat skötsel av natur, där våtmarker nämns som ett särskilt utpekat område. Foto: Kenneth Johansson

Satsning på våtmarker i nytt riksdagsbeslut

Enligt ett nytt budgetbeslut i riksdagen får Naturvårdsverket ytterligare drygt en miljard kronor till skötsel av natur runt om i landet. Pengarna ska bland annat användas till att åter öppna för ansökningar i Klimatklivet.

Under tisdagen tog riksdagen ett budgetbeslut som ger Naturvårdsverket en miljard kronor för utökat miljöarbete. Cirka 700 miljoner kronor går till investeringar för att minska koldioxidutsläppen i Sverige. Inom ramen för det så kallade Klimatklivet öppnas det nu upp på nya ansökning om bidrag från och med augusti.

212 miljoner satsas på skötsel av natur, där mer pengar kommer att fördelas på länsstyrelserna som ska genomföra arbetet.

 

Våtmarker och listade arter

Exempel på sådant som kommer genomföras är åtgärder för att återskapa våtmarker, skötsel för att underlätta för arter att överleva och bättre tillgänglighet till skyddade områden samt upprustning av statliga vandringsleder i fjällen.

Ersättning till markägare för skydd av värdefull natur utökas med 100 miljoner. 40 miljoner kronor går till sanering och återställning av förorenade områden, där en del går direkt till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket får också ytterligare 10 miljoner för att finansiera sitt eget arbete.

 

Nöjd generaldirektör

– Det finns många angelägna behov bland annat inom klimat och biologisk mångfald för att nå Sveriges miljömål. Sveriges klimatlag och klimatpolitiska ramverk innebär ambitiösa åtaganden för minskade koldioxidutsläpp. Negativa trender med arter som hotas behöver vändas. Därför är det bra att regeringen förstärker miljöarbetet, säger generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev