Publicerad 20 februari 2018 - 18:46

Matti Berg, ordförande i Girjas sameby och till höger i bild, är mycket upprörd.  Men Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, menar att det finns ett stort intresse bland jägarna att få veta hur situationen ser ut i det område som länsstyrelsen avlyst för småviltjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Samebyn: ”Vi kommer polisanmäla Jägareförbundets representant”

Girjas sameby kommer polisanmäla Jägareförbundet för överflygningen med helikopter.
– Man har stört renarna och inte meddelat samebyn att man ska flyga över området. Oerhört dålig stil, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby.

På förmiddagen flög representanter för Jägareförbundet över Girjas samebys område. Ett område som är avlyst för småviltjakt.

Med i helikoptern fanns också en reporter från SVT.

– Vi begärde avlysning av jakten av en speciell anledning  och det var för att vi inte vill att renarna som finns i området blir störda. Vi fick avlysningen beviljad. Men uppenbarligen har inte Jägareförbundet förtroende för samebyn och rennäringen och då måste vi vidta åtgärder. Vi har varit mån om att ha ett gott förhållande till alla men tydligen har Jägareförbundet en annan uppfattning i den frågan. Det här är både sorgligt och skamligt.

 

Anser du att det allvarligare att flyga över området än att köra skoter i området?

– Ja visst, självklart. Det fattar väl vem som helst. Sedan hör man inte av sig och meddelar vad man tänker göra. Vi hade kunnat haft personal med som ser skillnad på en ren och en elefant, säger Matti Berg.

 

Jägareförbundet uppger att man sett ett sjuttiotal renar i området, stämmer de uppgifterna?

– Ingen av de som flugit över området har någon vana att upptäcka ren. De hittar inte i området och vet inte vart de ska titta. Det är ett lågvattenmärke av Jägareförbundet. Vi har varit mån om att värna jägarnas fritidsintresse i den här processen men det är frågan om det var värt mödan, säger Matti Berg.

 

Hur många renar är det i området?

– Du kan ju fara och räkna själv om du är så intresserad, säger Matti Berg.

Han berättar att länsstyrelsen hade tänkt flyga över området i förra veckan men att det kan bli aktuellt denna vecka istället.

Matti Berg säger också att han tycker att Jägareförbundet i och med dagens överflygning inte vill ha dialog och samarbete.

Han berättar också att samebyn kommer polisanmäla de som flög över området för brott mot rennäringslagen, att man stört renarna i området.

 

Jägareförbundet reagerar

– Matti Berg har svarat i affekt. Vi har inte gjort det här för att stöta oss med samebyn utan för att det finns ett intresse från jägarna över hur det ser ut i området. I den bästa av världar borde länsstyrelsen flugit över området med representanter från både samebyn och jägarhåll.

– Det är en känslig fråga och det borde länsstyrelsen ha förstått. Det viktiga i det här är att ingen kontroll är genomförd av länsstyrelsen innan beslut, och därför tar vi reda på hur det ser ut, säger Mikael Samuelsson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Premium
   För dig som loggat in
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se