På tio månader ska samtliga 2.200 renar på Nordfjella skjutas. Foto: Kjell-Erik Moseid

Så ska utrotningsjakten på vildren genomföras

Innan maj nästa år ska samtliga vildrenar på Nordfjella ha utrotats. Nu har det norska Miljödirektoratet kommit med en plan hur de cirka 2.200 renarna ska skjutas bort på bara tio månader.

För ett drygt år sedan påträffades i samband med märkning det första fallet av CWD, chronic wasting disease, hos en vildren i populationen som finns på Nordfjella. Sedan dess har ytterligare två fall konstaterats. För att förhindra att smittan sprids har regeringen nyligen beslutat att hela populationen om cirka 2.200 renar ska skjutas bort.

Norge förvaltar de sista livskraftiga bestånden av den ursprungliga fjällrenen i Europa och har ett internationellt ansvar för att ta vara på arten. Att hindra vidare spridning av CWD är viktigt för att kunna bevara sunda och friska vildrenbestånd i Norge, säger Ellen Hambro, direktör i Miljödirektoratet, i ett pressmeddelande.

 

Kartan visar Nordfjella vildrenområde markerat med röda gränsen. Vildrenområdet sträcker sig över sex olika kommuner. Karta: Miljödirektoratet

Vanlig jakt

Frågetecknen har varit många hur utrotningsjakten ska genomföras, men nu har alltså Miljödirektoratet en plan.
Främst ska vildrenarna skjutas med hjälp av vanlig jakt. Målet är att 1.00 renar ska skjutas på detta sätt. Men för att underlätta jakten ska Miljödirektoratet även organisera indrivning och avlivning av renflockar. Då ska helikopter och snöskoter användas.

Nio grupper ska inrättas för att effektivisera jakten. Dessa är bland andra en jägargrupp som ska belysa olika metoder för att effektivisera jakten, ta prover från de fällda renarna samt reducera potentiell smitta från slaktavfall. Och en statlig avlivningsgrupp som ska genomföra den statliga avlivningen av vildren.
Andra grupper ska bland annat ansvara för slakt, ge information samt få bort potentiellt smittförande saltstenar i området.

 

Tomt i minst fem år

Efter att vildrenarna utrotats i Nordfjella ska området sedan hållas tomt på renar i minst fem år. Därefter ska friska vildrenar återetableras i Nordfjella. En plan ska då upprättas hur vildrenpopulationen så snart som möjligt åter ska vara livskraftig.
Som ett led i bekämpningen av CWD ska det även upprättas en smittskyddszon runt Nordfjella. Innanför zonen ska det införas en rad förbud som ska hindra smittspridningen.

Samtliga fällda renar kommer även testas för CWD. Plus att det även ska testas 20.000 andra hjortdjur för CWD i Norge i år.

Fakta

CWD leder till döden för hjortdjur och det finns vare sig medicin eller vaccin mot sjukdomen. CWD smittar hjortdjur bland annat via saliv, urin, avföring och kadaver. Smittan ligger dessutom kvar i jorden flera år och kan på så sätt smitta andra betande hjortdjur.

Det finns inte rapporterat att smitta överförts till människa från hjortdjur med CWD.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev