Så blir vargjakten 2016 – län för län

Totalt 46 vargar får fällas i fem län.

Naturvårdsverket har delegerat rätten att besluta om licensjakt på varg för länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala och Örebro gäller från och med den 30 oktober 2014 till och med den 15 februari 2017. Länsstyrelserna för respektive län kommer därför att beslut i frågan. Vi kommer här att sammanställa dessa med länkar till respektive beslut.
Licensjakten omfattar totalt 46 individer och länsstyrelserna anser detta vara av begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt. Jägareförbundet hade velat haft en betydligt större tilldelning. De berörda länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har efter samråd enats om jaktuttag per län enligt följande:

Värmland

 20 vargar (länsegna revir) och 6 vargar delade med Örebro. Länsordförande Ingemar Tönnberg menar att jakten kommer att bromsa men inte stoppa tillväxten i vargstammen.

Örebro

6 vargar får man fälla i ett revir delat med Värmland. Länsordförande Ingvar Hellquist är nöjd med det beslutet och menar det viktigaste är att vi får förvalta vargen.

Gävleborg

6 vargar. ”Inte tillräckligt”, menar vice länsordförande Kjell Johansson.

Dalarna

8 vargar. ”Tilldelningen är långt ifrån tillräcklig”, menar länsordförande i Dalarna, Thomas Björklund.

Västmanland

6 vargar. ”Äntligen vargjakt, men avskjutningen av sex vargar kommer inte leda till att vi sänker vargstammen i enlighet med viltförvaltningsdelegationens beslut, det säger Jägareförbundets länsordförande Emil Stolpe-Nordin.

Stockholm, Västra Götaland, Uppsala

Naturvårdsverkets har delegerat rätten att besluta om licensjakt på varg för länsstyrelserna i dessa län, men de kommer inte att ta något beslut i frågan.

 

Minns du förra årets vargjakt?

Förra året jakttid var mellan 9 januari och 15 februari. Länsstyrelsernas beslut gick att överklaga, men enbart till Naturvårdsverket. Den frågan aktualiserades idag efter en debattartikel av Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare.

I Värmland fick 24 vargar skjutas i fyra revir.
Den 27 januari fälldes varg nummer 24 och därmed var jakten avlyst.

I Örebro län fick man fälla tolv vargar ur två revir.
Den 1 februari fälldes den tolfte och sista tilldelade vargen och därmed var licensjakten på varg avlyst i hela landet.

I Dalarna fick åtta vargar skjutas i två områden.
Den 30 januari fälldes två vargar, en i Sångenreviret, område 1 och tidigare under dagen sköts den fjärde och sista vargen i Olsjöreviret, område 2. Den vargen var angripen av skabb.

I Västmanland och Gävleborg fick inga vargar fällas förra året.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev