Så blir vargjakten i Dalarna

Det blir jakt i två områden i Dalarna: Idre och väster om Ludvika. Foto: Kjell-Erik Moseid

Det blir vargjakt i två områden: Idre och väster om Ludvika.
Beslutet fattades på fredagen av länsstyrelsen i Dalarna. Sammanlagt får åtta vargar skjutas i länet.
Beslutet möter dock kritik.

Länsstyrelsen Dalarna har nu tagit beslut om licensjakt på varg 2015. Sammanlagt åtta vargar får skjutas i länet. Jakten får ske i två olika områden. Det ena är ett område runt samhällena Saxdalen, Grängesberg, Blötberget och Gonäs i Ludvika kommun. Det andra området är renskötselområdet. Fyra vargar får fällas i varje område. Jaktiden är från den 9 januari tills som längst 15 februari, skriver Länstyrelsen Dalarna på sin hemsida.

Ingen skyddsjakt
I det senare fallet (Ludvika kommun) har vargarna varit föremål för tre skyddsjaktsansökningar. En av dessa bifölls av länsstyrelsen, men beslutet revs upp av Naturvårdsverket efter överklagan. Det har även gjorts försök med skrämselåtgärder, men det stora området över vilka vargarna har rört sig har gjort dessa logistiskt svåra att genomföra.
”Länsstyrelsen bedömer mot bakgrund av ovanstående att det inte finns någon annan lämplig lösning för att minska vargarnas förekomst i anslutning till bebyggelse än att bedriva licensjakt efter varg inom det föreskrivna begränsade området.”
Länsstyrelsen skriver också i sitt beslut att inventeringarna visar att Dalarnas vargstam har varit under tillväxt de senaste nio åren. Sedan 2008 har medelökningen i antal föryngringar varit 7.5 procent per år. Det totala jaktuttaget i beslutet motsvarar hälften av denna ökning.

Vargstammen minskar inte
Vidare skriver länsstyrelsen att jakten inte förväntas att minska Dalarnas vargstam, ”utan bara minska risken att den expanderar i områden där den anses kan göra mest skada och där ingen annan lösning finns för att förebygga dessa skador.”
Anders Gidrup är ordförande i Tyngsjö norra viltvårdsområde. Han är kritisk till länsstyrelsens beslut.
– Det här innebär att vi får fortsätta leva med vår problematiska situation med tre vargrevir (Acksjön, Aamäck och Äppelbo) som skär in i vårat viltvårdsområde. En helt ohållbar situation med stora konsekvenser.
Han fortsätter:
– Beslutet om licensjakt är ändå ett steg i rätt riktning och förhoppningsvis grunden för en framtida rovdjursförvaltning inom hela länet. Dock bör man inför framtiden se över hur jakten ska bedrivas i länet och förhoppningsvis med kraftsamling till de delar som är värst drabbade av varg i Dalarna. En variant vore att utreda möjligheten att bedriva jakten i delområden, likt björnjakten.

Ifrågasätter siffrorna
Anders Gidrup ifrågasätter även länsstyrelsens siffror.
–  Varför redovisar inte länsstyrelsen den årliga reproduktionen av vargstammen i länet som enligt SLU ligger på mellan 12-15 procent årligen. Denna evidensbaserade siffra gör att den verkliga vargstammen i länet torde i verkligheten utgöra cirka 90 individer, om man räknar på Länsstyrelsens redovisade bedömning av cirka 78 vargar, där man utelämnat reproduktionen 2014.
Enligt Anders Gidrup får länsstyrelsens beslut konsekvenser för jakten.
– För Tyngsjö norra viltvårdsområde har konsekvensen blivit att man tappat 28 procent av jägarna sedan 2012. Stora Enso har inte lyckats sälja ett arrende till någon extern jägare på grund av rovdjurssituationen.
Älgstammen har trots en återhållsam avskjutning minskat från 9 älgar per 1.000 hektar 2010 till 4-5 älgar per 1.000 hektar 2014. 

Vargjakt Dalarna

Viltförvaltningsdelegationen tog i slutet av november ett övergripande beslut om vinterns licensjakt på varg i Dalarna. Ett beslut som innebär att licensjakten kan ha ett jaktuttag som motsvarar den årliga populationsökningen, baserat på den senaste kvalitetssäkrade inventeringen. Vidare menade delegationen att licensjakten i första hand ska utföras inom de vargrevir som orsakat skada eller befinner sig inom ett område där det är hög sannolikhet att de kommer att orsaka skada. Vidare ska jakten i första hand utformas för att skjuta alla djur inom ett revir. I möjligaste mån ska unga djur fällas före föräldradjur.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev