Stödtaket för rovdjursskador tas bort från 1 mars. Foto: Olle Olsson

Rovdjursskador på tamdjur ska ersättas fullt ut

Regeringen har på torsdagen beslutat att ta bort stödtaket för bidrag till skadeförebyggande åtgärder och ersättning för indirekta kostnader orsakade av stora rovdjur.

Beslutet innebär att länsstyrelser från och med den 1 mars i år kan besluta om att ge stöd med hela den faktiska kostnaden som fredat vilt orsakar.

– Det här är ett viktigt beslut för människor och företag som har tamboskap och husdjur som behöver skyddas från rovdjur och jag är nöjd med att de ekonomiska förutsättningarna för att leva nära rovdjuren nu stärks, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande från näringsdepartementet.

 

Godkänt i EU

I dagsläget innehåller viltskadeförordningen ett stödtak som innebär att bidrag till skadeförebyggande åtgärder, som till exempel stängsel, får ges med högst 80 procent av jordbrukarens kostnader. Det gäller även ersättning för indirekta kostnader, som veterinärkostnader för skador som rovdjur orsakat på tamboskap.

Efter att Europeiska kommissionen nu godkänt Sveriges anmälan om att ändra i viltskadeförordningen, har regeringen beslutat att ta bort stödtaket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev