Lantbrukare kommer att kunna ansöka om bidrag till rovdjursavvisande stängsel på samma sätt oavsett vilken marktyp det handlar om. Foto: Olle Olsson

Mer pengar till rovdjursstängsel och viltskador

Viltskadeanslaget förstärks med 15 miljoner kronor per år på från och med 2023, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Förstärkningen innebär att det finns mer medel att söka för att förebygga eller ersätta skador orsakade av bland annat rovdjur och fåglar.

Peter Kullgren, KD.

– Det innebär stora ekonomiska skador för lantbrukare när tamdjur skadas av rovdjur eller om stora fågelflockar äter upp grödor. För att stärka lantbrukarna utökar nu regeringen viltskadeanslaget. Det innebär att det finns mer pengar att söka för såväl skadeförebyggande, som uppkomna skador, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Fredat vilt

Från och med 2023 kommer det att finnas mer medel än tidigare att ansöka om när det gäller bidrag för skadeförebyggande åtgärder och för ersättning för uppkomna skador orsakade av fredat vilt. Detta på grund av att stödet till rovdjursavvisande stängsel på så kallad blocklagd mark överförs från landsbygdsprogrammet till viltskadeanslaget.

Oavsett marktyp

Överföringen av medel innebär vidare en förenkling för Sveriges lantbrukare som kommer att kunna ansöka om bidrag till exempelvis rovdjursavvisande stängsel på samma sätt oavsett vilken marktyp det handlar om.

Utöver 9 miljoner från landsbygdsprogrammet förstärks också viltskadeanslaget med ytterligare 6 miljoner kronor per år. Viltskadeanslaget ökar därmed med 15 miljoner kronor, vilket innebär ett anslag på totalt 67,8 miljoner kronor, skriver regeringen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev