Det finns en klar koppling mellan stora rovdjur, minskad avskjutning och sjunkande arrendepriser. Det visar SLU i en ny studie. Foto: Mostphotos

Rovdjur sänker avskjutning och arrendepriser

Det finns en direkt koppling mellan förekomsten av stora rovdjur och arrendepriser för jaktmark. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i en studie slagit fast att ett nytt lodjursrevir påverkar både jaktutbytet och priset på arrendet i södra Sverige och Mälardalen.

SLU och Södertörns högskola har konstaterat att ett nytt lodjursrevir i södra Sverige och Mälardalen sänker arrendepriset med i genomsnitt 16 procent. Samtidigt sjunker den samlade avskjutningen av rådjur, dovhjort, vildsvin och älg med i genomsnitt 17 procent när ytterligare ett lodjursrevir etablerar sig i en kommun.

 

Klar koppling

Avskjutningen av vilt kan påverkas inte bara av att rovdjur dödar bytesdjur som annars skulle ha skjutits av jägare, utan också genom en minskad viltförekomst. Det finns också en ökad skaderisk för jakthundar, konstaterar SLU.

Den sammantagna effekten på jaktarrendena i en genomsnittlig kommun, när ett nytt lodjursrevir etablerar sig, är en årlig värdeminskning på 1,5 miljoner kronor.

 

Få vargar

Förekomsten av varg i det undersökta området var så låg att det inte gick att dra några slutsatser om hur vargförekomst påverkar avskjutning och arrendepriser.

Mer om studien kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev