Jägarnas kritik mot den låga tilldelningen dominerar i medierapporteringen efter gårdagens beslut om licensjakt på varg. Foto: Olle Olsson

Röster om vargjakten

Reaktionerna på gårdagens vargjaktbeslut är många och dagstidningar, radio och tv har artiklar och inslag om vinterns jakt. Påfallande är att rubriksättningen i de flesta fall handlar om att jägarna är missnöjda med tilldelningen, och inte om att det skulle vara fel att jaga varg.

Många jägare kommer ihåg hur det var 2010 då motståndet mot vargjakten var kompakt på landets redaktioner. Nyheter och reportage vinklades på rovdjursförespråkarnas åsikter och jägarna drabbades av ett mediedrev i ordets rätta bemärkelse.

Den hårda tonen eldades på av krönikörer och ledarskribenter där knappast någon inte ventilerade åsikten om hur fel vargjakten var, och detta oavsett hur långt man hade till bygderna där vargarna finns.

 

Kritiska förespråkare

Men, som sagt, i år är det lugnare. Några krönikor eller ledare i ämnet har inte dykt upp i flödet så här dagen efter vargjaktbeslutet, men kritiska röster i vanliga nyhetsartiklar finns naturligtvis.

I en artikel i NWT säger Jägareförbundet Värmlands ordförande Ingemar Tönnberg att 22 vargar hade varit det minsta som krävts bara i Värmland för att på allvar börja minskningen av vargstammen. I samma artikel uttalar sig Svenska Rovdjursföreningens ordförande Torbjörn Nilsson om hur olyckligt beslutet är.

I artikeln ifrågasätter han också beräkningsmodellen av stammens storlek och uppger att hans förening kommer att överklaga länsstyrelsernas jaktbeslut.

Nilsson uttalar sig också i Sveriges Television där han säger att licensjakt inte ska förekomma förrän vargstammen är större och mer livskraftig.

 

Oklart med överklagan

I samma inslag kommenterar Naturskyddsföreningens miljöjurist Rebecca Nordenstam, som är lättad över att inte tilldelningen blev större.

– Men vi är ändå bekymrade. Man måste tänka på att det här bara är licensjakten, sedan tillkommer skyddsjakten och den illegala jakten som pågår året om, säger Nordenstam till tv-kanalen.

Naturskyddsföreningen vet ännu inte om vargjaktbesluten ska överklagas.

– Högsta förvaltningsdomstolen har sagt att licensjakten är okej enligt svensk lag utifrån hur stor vargpopulationen var i november 2015. Det kan vara utmanande att gå igenom den processen en gång till, säger Rebecca Nordenstam till SvT.

Vargjakten som sådan ifrågasätts också av rovdjursförespråkarna i flera andra medier, men intrycket är ändå att det är jägarnas kritik mot den låga tilldelningen som dominerar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev