Jägareförbundet har i samarbete med forskare fångat och ringmärkt grågäss under tre år. Foto: Niklas Liljebäck

Ringmärkta grågäss viktiga för forskningen

Om du jagar gäss och fäller en ringmärkt grågås behövs din rapport till Ringmärkningscentralen om att fågeln är skjuten, skriver Svenska Jägareförbundet på sin hemsida.

Niklas Liljebäck. Foto: Jan Henricson

– En del jägare tror att man gjort ett misstag ifall man fäller en ringmärkt fågel. Men så är det inte. Det viktiga är att man rapporterar, säger Niklas Liljebäck på Svenska Jägareförbundet.

Grågåsen är en av de riktiga vinnarna i svensk fauna. Antalet grågäss är så stort att arten skapar konflikter och röster hörs om att antalet måste minska.

– Många vill att jakten ska öka för att minska konflikter, medan andra menar att jakt är verkningslös för att minska antalet gäss. För att kunna svara på dessa frågor krävs beräkningar på hur stort jakttrycket är på de svenska grågässen. Därför har Jägareförbundet i samarbete med gåsforskare fångat och ringmärkt grågäss under tre år, säger Niklas Liljebäck.

Som rapportör får du tillbaka en rapport på var fågeln ringmärkts, ålder med mera. De uppgifter du rapporterar går till ringmärkaren av fågeln.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev