Riksdagsledamöterna Peter Helander (C), Mats Nordberg (SD), Kjell-Arne Ottosson (KD) och John Widegren (M) besökte nyligen Kiruna för att träffa olika intressegrupper. Däribland jägare, för att höra deras syn på bland annat Girjasdomen. Foto:Lars-Henrik Andersson

Riksdagspolitiker varnar för ökad polarisering i spåren av Girjasdomen

Premium

Girjasdomen riskerar att öka polariseringen mellan renskötsel och jägare. Det befarar fyra riksdagsledamöter från miljö- och jordbruksutskottet som i dagarna besökte Kiruna. Ledamöterna var smått chockade över de djupa sprickorna mellan olika särintressen och konstaterar att det skyndsamt behövs politiska beslut.

Kjell-Arne Ottosson (KD).

Förra året besökte miljö- och jordbruksutskottet Luleå och träffade då bland annat företrädare för rennäringen. I dagarna reste fyra riksdagsledamöter från oppositionen till Kiruna för att få en bredare bild av situationen och lyssna till andra intressegrupper.

– Det här är en mycket känslig fråga, konstaterar Kjell-Arne Ottosson (KD).

Under resan i Kiruna träffade han och John Widegren (M), Peter Helander (C) och Mats Nordberg (SD) en rad intressegrupper, däribland jägare.

– Det säger ju en hel del om situationen när människor vi pratat med nästan gråter över hur situationen är idag, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Följer i Girjas spår

Som Svensk Jakt tidigare skrivit så har Girjas  sameby, som numera förvaltar jakten och fisket i sitt område, avlyst merparten av området för småviltjakt fram till mitten av september. Talma sameby har krävt att länsstyrelsen slutar upplåta jakten och fisket på deras område.

Peter Helander (C).

– Det finns en rädsla hos de som bott här i flera, flera generationer att de måste sluta med det som gör att de vill bo kvar. Man är rädd att mista det man lever för här uppe, säger Peter Helander.

– Många bor här för livskvalitén; jakten, fisket och skoterlivet och när den hotas så börjar man ju fundera på att flytta härifrån, säger John Widgren.

– Girjasdomen har ändrat balansen och det gör att det nu är bråttom få till den utredning som nu regeringen utlovat och som kanske kan återställa balansen så att både ortsbor och samer kan trivas här. Just nu är det skakigt och många samebyar lär nog gå i samma fotspår som Girjas. Därför behöver regeringen agera, säger Mats Nordberg.

Regeringen har tidigare aviserat att den vill utreda de samerättsliga frågorna.

 

Kan förvärras

De fyra riksdagsledamöterna ser nu en risk att utredningen drar ut på tiden och att den inte kommer vara klar före nästa valrörelse.

– Och under tiden kan vi få fler processer likt Girjas och det kan komplicera situationen ytterligare, varnar Peter Helander.

John Widegren (M).

John Widegren (M).

John Widegren menar också att en utdragen process kan försvåra för både turistnäring och övrigt näringsliv.

– Finns det en osäkerhet i den här frågan kan det få stor lokal påverkan, säger han.

Peter Helander menar att det är en konflikt som ingen mår bra, varken samer, rennäringen eller ortsbor och näringsliv.

Kjell-Arne Ottosson berättar också att de grupper de träffat under sin Kirunaresa inte varit speciellt nöjda med länsstyrelsens agerande.

– Länsstyrelserna har samma lagstiftning att rätta sig efter men man tolkar den olika, vilket är olyckligt, säger han.

 

Politisk lösning

De fyra riksdagsledamöterna är också eniga om att det är avsaknaden av politiska beslut som gjort att situationen är som den är i dag.

– Det är olyckligt att det blev en domstolsprocess i fallet med Girjas, det borde man ha kunnat lösa tidigare på politisk väg, säger Peter Helander.

– Innan Girjasdomen kom trodde nog ingen att den skulle bli som den blev och det tyder på att det finns en stor osäkerhet i lagstiftningen, säger John Widegren.

De berättar att de nu ska ta med sig informationen och synpunkterna till respektive parti och att Kirunaresan och de intryck den skapat kommer leda till ett antal motioner i riksdagen.

 

Utskottsfråga

Mats Nordberg (SD).

– Vi hoppas komma överens i utskottet och kanske få en majoritet och ett tillkännagivande till regeringen, men det beror på vad våra partier vill, säger Mats Nordberg.

– Men vi är nog överens om att man nu måste komma fram till en lösning i frågan, säger Peter Helander.

– Situationen är allvarlig och det är nästan så att det ligger och pyr under ytan, säger Kjell-Arne Ottosson. Därför kan vi inte längre ha någon beröringsskräck för frågan, hur känslig den än är. Vi måste ta tag i det här för allas bästa.

– Naturen räcker till för alla intressegrupper, slutar John Widegren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev