Publicerad 7 april 2021 - 16:24

Många av landets viltförvaltningsdelegationer har förlorat inflytande över frågor de är satta att avgöra, hävdar moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden. Bilden är från en exkursion då delegationen i Jönköpings län besökte Jägareförbundets anläggning Skedhult, och har inget direkt med artikeln att göra. Foto: Jan Henricson

Riksdagsledamot: Delegationer har blivit rundningsmärken

Premium

I en skriftlig fråga till landsbygdsministern påminner moderaten Sten Bergheden om riksdagens beslut att viltförvaltningsdelegationernas roll ska stärkas. Som det nu är beslutar tjänstemännen och delegationerna blir bara rundningsmärken, skriver Bergheden till ministern.

I två tillkännagivanden, ett för fem och ett för tre år sedan, ger riksdagen regeringen i uppdrag att både stärka viltförvaltningsdelegationernas mandat och att utvärdera hur arbetet i delegationerna fungerar.

Men regeringen har lagt dessa riksdagsinstruktioner på is, vilket får riksdagsledamot Sten Bergheden att reagera.

 

Flera synpunkter

Riksdagsledamot Sten Bergheden (M). Foto: Riksdagen

I sin skriftliga fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lyfter Sten Bergheden att det kommer allt fler synpunkter från ledamöter i landets viltförvaltningsdelegationer, där man vittnar om att delegationerna har förlorat nästan hela sitt inflytande.

Bergheden skriver att länsstyrelserna med landshövdingarna i spetsen plockat av delegationerna nästan allt inflytande, något som är oacceptabelt med tanke på att flera riksdagsbeslut istället pekar på att delegationernas makt ska öka istället för att minska.

 

Långsamt arbete

Sten Bergheden skriver:

”Att regeringen accepterar denna utveckling utan att göra något åt situationen är mycket anmärkningsvärt. Regeringen styr över såväl Naturvårdsverket som landets länsstyrelser med både ekonomi och regleringsbrev så ytterst ansvarig i denna fråga är självklart regeringen. Regeringen har dessutom tydliga uppdrag från Sveriges riksdag att åtgärda detta, men regeringen har inte levererat det som riksdagen har tagit beslut om angående viltförvaltningsdelegationerna.”

Han fortsätter med att påpeka att regeringens långsamma arbete med frågan ger anledning till mycket skarp kritik, eftersom riksdagens beslut och tillkännagivanden ska genomföras.

 

Känner sig överkörda

Att flera av landets viltförvaltningsdelegationer känner sig överkörda av tjänstemän och landshövdingar är inte acceptabelt, noterar Sten Bergheden.

Avslutningsvis frågar han landsbygdsministern:

”När kommer regeringen ha genomfört det som riksdagen tog beslut om 2015 och 2018 i två tillkännagivanden angående viltförvaltningsdelegationernas beslutanderätt och att öka det regionala inflytandet?”

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram