Länsstyrelsen verkar ha underskattat björnstammens storlek i Norrbotten. Årets licensjakt innebär en kraftig höjning av kvoten. Foto: Roger Arnefalk / Mostphotos

Rejäl höjning av björntilldelningen i Norrbotten

Premium

55 björnar får fällas i årets licensjakt i Norrbotten.
Tillsammans med de 56 björnar som fälldes under vårens skyddsjakter blir det ett sammanlagt uttag på 111 björnar eller cirka 17 procent av stammen.

55 björnar får fällas i Norrbotten i hösten, det är en ökning på kvoten från i fjol med 26 björnar. I dag kom länsstyrelsens licensjaktsbeslut.
– Tack vare allmänhetens hjälp med inventeringen i fjol och den beskattningsmodell som björnforskningen tagit fram har vi i år väldigt goda underlag för ett ökat licensjaktbeslut, säger Anna Danell Savola, länsstyrelsen.

 

Underskattade björnstammen

Samtidigt kan konstateras att fjolårets inventeringsresultat visar att länsstyrelsen underskattat björnstammens storlek i Norrbotten och att björnstammen ökat sedan 2016.
Nytt för i år är att björnar som ska säljas för att bli livsmedel inte får flås innan de når en godkänd vilthanteringsanläggning. Detta på grund av en ny EU-lag som innebär att djur som ska säljas som livsmedel inte får komma i kontakt med andra björnar på ett slakteri eller liknande.

 

Tre delområden

Länet delas i år in i tre delområden. Område 1 innefattar Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyns kommuner. Här får 15 björnar fällas. I område 2: Arvidsjaur, Arjeplog och Jokkmokks kommuner får 20 björnar fällas. I område 3: som innefattar resten av länet får 20 björnar fällas.
Syftet med områdesindelningen är dels att kunna rikta jakten till de områden som har störst problematik med björnar under våren, dels att inte låta björnstammen bli för tät inom det mer befolkningstäta delområde 1, där ökad björntäthet riskerar att leda till en ökad oro, uppger länsstyrelsen.

 

Inget upptag vid åtel

Björnjakten startar 21 augusti och pågår som längst till 30 september ovan odlingsgränsen och 15 oktober nedan odlingsgränsen.
Åteljakt är tillåten. Upptag av björnspår med hjälp av hund vid en åtel är dock fortfarande inte tillåtet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev