Regeringen vek sig om fjälljakten
Den svenska regeringen vågade inte stå emot EU. Torsdagen den 22 mars meddelade jordbruksminister Eskil Erlandsson under en presskonferens i Karlstad (!) att svenska och utländska jägare ska ha samma rätt till jakt på statens mark i fjällen.
Grunden för regeringens beslut är två skrivelser, en från Kommerskollegium och en från EU-kommissionen.
Kommerskollegium anser att det svenska regelverket strider mot EG-rätten.
EU-kommisionens yttrande är mycket mer försiktigt hållet. Kommissionen ”ber de svenska myndigheterna att inkomma med eventuella synpunkter och information om eventuella åtgärder som de planerar att vidta för att förekomma tänkbara överträdelser av gemenskapsrätten”.
Enligt regeringens bedömning kan kravet i rennäringsförordningen på fast bosättning i Sverige utgöra ett indirekt diskriminerande hinder för rörelser för tjänster, vilket strider mot EG-fördraget. Av den anledningen har också regeringen beslutat att ta bort det kravet ur förordningen.
– Förändringen görs för att vi själva även i fortsättningen ska kunna bestämma över den svenska jakten. Vi undviker nu risken att det blir EG-domstolen som bestämmer villkoren för småviltsjakten, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.
I samma pressmeddelande flaggar också jordbruksministen för att det fortfarande ska vara möjligt att beakta regionalpolitiska apsekter i frågan om upplåtelse av småviltsjakt. Företräde ska fortfarande ges sådana personer som har jakten och fisket som väsentlig del av sin försörjning eller som bor i fjällnära områden.
Jordbruksministern säger sig ha för avsikt att uppdra åt Jordbruksverket att följa vad ändringen innebär för jakttrycket, miljön, rennäringen och den öppna fjälljakten.
– Det förefaller naturligt att verket även analyserar hur man inom EG-fördragets ram kan säkerställa lokalbefolkningens möjlighet till småviltsjakt i fjällen, säger Eskil Erlandsson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.