Regeringen minskade anslag – vill nu återuppta utrotningsprojekt

För drygt ett år sedan rapporterade Svensk Jakt att Naturvårdsverket på grund av minskad budget tvingades avbryta arbetet med att utrota den invasiva arten stenmård. Då varnades för allvarliga konsekvenser på grund av stoppet. Nu säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att det är ett viktigt arbete och kallar det för satsning när regeringen vill tillföra tre miljoner kronor till projektet.

Utan förvarning dök den invasiva arten stenmård upp i Bromölla i Skåne. Teorin har varit att en dräktig hona kommit med en lastbil och därefter etablerat sig i området.

Arten är känd för att orsaka stora kostnader på infrastruktur då den bland annat har en förkärlek till att bita sönder elkablar i både bilar och hus.

Utrotningsprojekt

Genom anslag från Naturvårdsverket har Jägareförbundets avdelning Invasiva arter, sedan 2022, framgångsrikt arbetat för att utrota arten.

Nuvarande regering minskade dock anslaget till myndigheten, som på grund av den stramare budgeten förra året inte prioriterade Jägareförbundets ansökan – och därmed avbröts arbetet.

”Naturvårdsverkets budget har de senaste åren påverkats av minskande anslag avseende åtgärder för värdefull natur. Naturvårdsverket har tagit del av Svenska Jägareförbundets ansökan och inser att beslutet kan få konsekvenser om stenmården etableras och sprider sig i landet. Samtidigt behöver Naturvårdsverket förhålla sig till en mycket lägre anslagsnivå och därför prioritera hårt bland åtaganden. Mot bakgrund av detta ser sig Naturvårdsverket tvingat att avslå ansökan”, skrev myndigheten då i sitt beslut.

P-A Åhlén, projektledare för Invasiva arter på Svenska Jägareförbundet, kommenterade beslutet i Svensk Jakt. Då framhöll han att det skulle spara några miljoner kronor i projektkostnad, men riskerade samtidigt miljardkostnader för samhället genom de skador stenmård orsakar.

Romina Pourmokhtari.

Romina Pourmokhtari. Foto: Ninni Andersson

– Men tråkigast är det nog för rödspoven. Det enda område som den häckar på fastlandet i Sverige är vid Kristianstad, som ligger väldigt nära Bromölla. Stenmården är en formidabel boplundrare i de miljöer där rödspoven häckar. En etablering av stenmård kommer nog att resultera i att rödspoven utgår som häckfågel i fastlandssverige, sa han.

Positivt besked

Nu meddelar samma regering som minskade naturvårdsanslaget att man vill satsa på projektet genom tre miljoner kronor till arbetet i vårändringsbudgeten.

P-A Åhlén.

– Det är viktigt att vi nu kan utrota stenmården som inte är naturligt förekommande i Sverige och hotar både vår natur och vår egendom. Den här satsningen kommer att kunna bidra till ett starkare skydd av våra rödlistade arter såsom rödspoven som hotas av stenmården, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett pressmeddelande.

P-A Åhlén är glad över beskedet, men avvaktar med att fira till att Naturvårdsverket fattat ett beslut.

– Jag är väldigt positiv till dessa pengar, men jag behöver ju veta av Naturvårdsverket hur stor del av den här budgeten som hamnar hos oss. De kanske har tänkt att någon annan ska göra något.

När projektet förra året lades ner jobbade två personer på Jägareförbundet heltid med att utrota arten.  Av dessa tvingades en anställd att sluta, en annan omplaceras. 

– Vi vet inte hur mycket arten hunnit sprida sig under tiden vi inte haft folk där, avslutar P-A Åhlén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev