Publicerad 1 oktober 2019 - 10:29

Flera fjällsamebyar i Västerbotten går nu vidare och överklagar den förlängda älgjaktstiden till Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Regeringen avslår samebyars överklagan

Länsstyrelsen i Västerbotten beslutade att utöka antalet älgjaktdagar på statens mark ovan odlingsgränsen. Något som fjällsamebyarna överklagade till regeringen. Men regeringen avslår överklagan och nu har samebyarna vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

Länsstyrelsen beslutade inför höstens älgjakt att utöka antalet jaktdagar på statens mark ovan odlingsgränsen från 16 till 22 dagar. Jakttiden skulle då vara från 2 september till 15 september, alltså de första två älgjaktsveckorna, samt åtta dagars jakt i oktober, 10-13 oktober samt 17-20 oktober. Beslutet, som togs i juni av länsstyrelsen, överklagades till regeringen av fjällsamebyarna via Svenska samernas riksförbund, SSR.

Samebyar säger nej till fler jaktdagar

SSR menar att den samiska jakträtten inte kan underordnas statens, det vill säga upplåtelsejakt kan inte anses ha företräde framför samebyns jakträtt. Samebyarna anser att beslutet om fler jaktdagar kommer att inskränka på samebymedlemmarnas egen jakt och få konsekvenser för renskötseln.

 

Avslog överklagan

Regeringen avslog dock samebyarnas överklagan:
”Regeringen bedömer vidare att den utökning av jaktdagar som har beslutats inte utgör en avsevärd olägenhet för renskötseln och inte heller ett besvärande intrång i samebymedlemmars rätt till jakt.”
Länsstyrelsen menar att en förlängd jakttid kan öka måluppfyllnaden i älgförvaltningen, detta eftersom det handlar om avfolkningsbygd och relativt svårtillgängliga marker. Jägarna är helt enkelt för få i förhållande till storleken på markerna, och därför kan förlängd jakttid skapa förutsättningar att nå avskjutningsmålen, resonerar länsstyrelsen.
Enligt Lars Dahlberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten, har regeringens beslut nu överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen som begärt in handlingar i ärendet av länsstyrelsen.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram