Krav på minskat skydd för rovdjur har lett till en KU-anmälan riktad mot regeringen. Foto: Andrej Prosicky/Mostphotos, Kjell-Erik Moseid och Ingemar Pettersson

Regeringen anmäld efter krav på sänkt skyddsstatus för lo och björn

Miljöpartiet har KU-anmält landsbygdsminister Peter Kullgren, KD, efter att regeringen ställt sig bakom Finlands initiativ till EU-kommissionen om minskad skyddsstatus för lodjur och björn. Enligt KU-anmälan borde regeringens agerande först förankrats i riksdagens EU-nämnd.

Rebecka Le Moine, MP, partiet talesperson för biologisk mångfald och djurrätt och ledamot i EU-nämnden, skriver i sin KU-anmälan att Peter Kullgren borde förankrat den förändrade svenska ståndpunkten om en ändrad och sänkt skyddsklass för lodjur och björn.

Ny status

I december 2023 föreslog EU-kommissionen att vargens skyddsstatus ska sänkas från strikt skyddad till skyddad.  Finland anser att samma sak ska gälla för lodjur och björn, och Sverige har ställt sig bakom en finsk skrivelse i frågan.

Den fick även stöd av Österrike, Tjeckien, Grekland, Italien, Lettland, Rumänien och Slovakien när EU:s jordbruks- och fiskeråd nyligen hade ett möte. 

Förvånad

– Det går helt på tvärs med de internationella löften som Sveriges regering har givit att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Man kan undra varför de gör detta, det har jag inte fått svar på. Menar regeringen att vi har för många björnar och lodjur? Vi har ju redan i dag möjlighet att bedriva skyddsjakt och bedriver till och med licensjakt, säger Rebecka Le Moine, i en kommentar till DN.

Står bakom

I olika media har Peter Kullgren sagt att det finska förslaget är i linje med förslaget om sänkt skyddsstatus för varg, samtidigt som bestånden av lodjur och björn är större och mer livskraftiga.

KU-anmälan kommer att behandlas under hösten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev