Rasmus Boström, känd jägarprofil från Älvdalen, är en av de hundägare i Dalarna som drabbats av att hans hund dött med diarré och svåra blödningar. Arkivbild. Foto: Kjell-Erik Moseid

Rasmus Boström: Finnspetsen dog på väg till veterinär

Premium

Rasmus Boström, känd jägarprofil från Älvdalen i Dalarna, är en av flera hundägare som drabbats av att en hund dött. Under helgen dog hans femårige finnspets i ett mycket snabbt sjukdomsförlopp med svår diarré och blödningar.

Rasmus Boström. Foto: Lars-Henrik Andersson

Rasmus jagade fågel med sin finnspets Ture på fredagsmorgonen.

– Han var lite trång i söket, men egentligen inget jag reagerade på, säger Rasmus Boström.

Efter jakten åkte han till sommarstugan i Våmhus, och när hans sambo kom lite senare på kvällen tyckte hon att finnspetsen var lite slö och ”duven”. Under kvällen spydde hunden inne i huset.

– När jag rastade honom lite senare försvann han för mig. Det var först på morgonen som han var tillbaka, och då var han inte så pigg, säger Rasmus Boström.

 

Bajsade blod

När Ture togs in i huset bajsade han blod och blev allt sämre. Rasmus trodde först att hunden blivit påkörd, men trots att han kände igenom hela hunden fanns det inget som tydde på en olycka med något fordon.

Hunden blev snabbt sämre, och det var ingen tvekan om att det var allvarligt. Efter kontakt med veterinär i Falun bar han Ture till bilen och började resan.

– Men Ture dog på väg dit, berättar Rasmus Boström.

– Det gick så snabbt. Jag kunde ha satt hunden i rastgården på morgonen och funnit honom död när jag kommit hem.

 

Jakthundar drabbade av akut sjukdom och svår diarré

Polisanmält

Hunden är inte obducerad, men Rasmus Boström har gjort en polisanmälan. Han tror inte att Ture drabbats av gift men överlåter bedömningen till polisen och SVA.

Han har funderat på vad som kan ha drabbat finnspetsen, och håller också noga koll på sina andra sex hundar. Men än så länge har ingen av dem blivit sjuka.

Rasmus Boström vill ändå uppmana andra hundägare i området att vara försiktiga.

– Det är fyra finnspetsar och en gråhund som har dött i ett område runt Älvdalen där jag bor. Det är för många för att vara en slump, säger Rasmus Boström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev