Sex eller sju hundar har dött i Dalarna i samband med kraftiga diarréer. Arkivbild. Foto: Daniel Olausson

Jakthundar drabbade av akut sjukdom och svår diarré

Premium

Ett antal hundar i Dalarna, och främst jakthundar, har den senaste månaden drabbats av kraftiga diarréer. I flera fall har hundarna tillfrisknat, men minst sex hundar har dött i ett mycket snabbt sjukdomsförlopp.

Länsveterinär Olle Rydell vid länsstyrelsen i Dalarna tror inte att det handlar om en smitta, men bekräftar att det den senaste månaden dykt upp ett antal fall där hundar drabbats av svåra diarréer.

– Vi följer upp och dokumenterar det här, men det finns ingen anledning till oro. Vi har inget belägg för att det handlar om en smittsam sjukdom, säger Olle Rydell.

 

Allvarlig hundsjukdom i Norge – Jordbruksverket avvaktar

Jaktstart

Rapporterna om diarréer hos hundar började strömma in i slutet av augusti, och kulminerade i början av september. Länsstyrelsen har ställt frågor till alla veterinärer och djursjukhus i Dalarna, och bedömer att det under den senaste månaden dött sex eller sju hundar i svåra diarréer.

– Det händer av och till att hundar drabbas av diarréer, och vi ser ingen nationell ökning, och heller ingen generell ökning i Dalarna, säger Olle Rydell.

 

Rasmus Boström: Finnspetsen dog på väg till veterinär

Händelseförloppet hos de hundar som dött beskrivs som mycket snabbt, där hundarna blir akut sjuka och dör inom några timmar. Enligt Olle Rydell kan det tyda på en förgiftning, men ingen av hundarna har obducerats.

– Vi har tagit vissa prover, men en obduktion innebär en kostnad som läggs på hundägaren. Vi har inte bedömt att vi ska stå för den kostnaden, säger Olle Rydell, och motiverar det beslutet med att myndigheten inte ser några bevis på att det handlar om en smitta.

 

Inte orolig

I stället uppmanas hundägare att följa allmänna råd om att undvika kontakt med andra hundar och andra hundars avföring, att plocka upp avföring efter sin hund, att undvika smutsigt vatten och annat som kan leda till sjukdom.

Främst är det större jakthundar som drabbats av sjukdom och snabb död.

– Men vi uppmanar ingen att avstå från jakt, utställningar eller jaktprov, säger Olle Rydell.

 

Märkligt sammanträffande

Under 2019 dog ett drygt 40-tal hundar i Norge med liknande symptom. Norska Mattilsynet undersökte händelserna och även i Norge inträffade dödsfallen i slutet av augusti och vidare in i september månad.

19 av döda hundarna i Norge obducerades och samtliga hade blodig tarminflammation. I tolv av hundarna hittades bakterierna Providencia alcalifaciens och Clostridium perfringens. Särskilt den senare förekommer naturligt i hundens tarmflora.

Utbrotten i Norge och nu även i Dalarna överensstämmer i tid med att koppeltvånget upphör och att hundar får vara lösa i naturen, för jakt eller motion.

En förklaring kan vara att hundar fångar och/eller äter något de inte borde ha ätit.

 

Var fjärde drabbad hund har dött

• Finns det en möjlighet att sjukdomar hos vilda djur, som sorkfeber eller harpest, också drabbar hundar eller kan det handla om annat som hundarna kan få i sig i naturen?

– Vi har kontakt med SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt, reds. anm) och utesluter inte att det kan handla om förgiftning eller sjukdom överförd från andra djur, men vi har i dag inget som stödjer den teorin, säger Olle Rydell.

 

• Är du orolig?

– Jag är inte orolig. Nej, det är jag inte, säger Olle Rydell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev