Publicerad 16 december 2020 - 12:05

Antalet fjällrävar ökar i Skandinavien, en effekt av utfodring och jakt på rödräv. Foto: NINA

Positiv trend – antalet fjällrävar ökar

Premium

Fjällräven ökar stadigt i Skandinavien. Vid den senaste inventeringen uppskattades antalet fjällrävar till strax över 450 vuxna individer.

Fjällräven har visat en positiv trend från en bottennotering runt år 2000, då det fanns mellan 40 och 60 fjällrävar kvar i populationen. Insatser i form av utfodring och jakt på rödräv i fjällen har gett lyckat resultat. Genom riktad jakt på rödräv slipper fjällräven konkurrens om föda och lyor.

 

Lindroth tipsar: Så skjuter du rödräv på ripfjället

Lyckad insats

– Under årets inventering registrerades sammanlagt 79 föryngringar i Skandinavien, vilket förvisso är färre än i fjol men det är ändå en överraskande positiv utveckling med tanke på att det varit ett bottenår för smågnagare i fjällen. En möjlig förklaring kan vara de intensiva bevarandeåtgärderna med stödutfodring som gett effekt, säger Mirja Lindberget, handläggare på Naturvårdsverket.

 

Jakt på rödräv i fjällen är en viktig insats för att bevara fjällräven. Jägareförbundet och även Svensk Jakts medarbetare Ulf Lindroth deltar aktivt i projektet. Foto: Privat

Delområden växer samman

Arbetet med att bevara och öka fjällrävspopulationen är att långsiktigt skapa gynnsam bevarandestatus utan behov av ytterligare åtgärder.

– Det är fortsatt långt dit, men genom åtgärder har man lyckats återupprätta tidigare fjällrävspopulationer och på så vis minskat avståndet mellan delpopulationerna. Utbytet ökar därmed mellan fjällområdena vilket ger en självförstärkande positiv effekt på hela fjällrävspopulationen i Skandinavien, samtidigt som dess stabilitet och livsduglighet ökar säger Johan Wallén, koordinator för fjällrävsinventeringen på Naturhistoriska riksmuseet.

 

Framåt för fjällräven

Gemensam inventering

Fjällrävarna inventeras gemensamt med Norge för att en övergripande bild och jämförbara data. Resultatet från inventeringen sammanställs i en gemensam rapport från Norsk institutt for naturforskning, NINA, och Naturhistoriska riksmuseet, NRM, på uppdrag av Miljødirektoratet i Norge och Naturvårdsverket i Sverige. En sammanställning av inventeringen 2020 finns här.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram