En fjällräv av den här typen vandrade från Spetsbergen till Kanada. Foto: Eva Fuglei, Norsk polarinstitutt

Fjällräv på rekordvandring – gick från Spetsbergen till Kanada

På 76 dagar vandrade en ung fjällrävtik 3.506 kilometer. Vandringen startade i Spetsbergen och fjällräven gick över havsisen till Ellesmere Island i Kanada!

– Det här är den första detaljerade satellitspårningen någon gjort av en fjällräv som vandrat mellan olika kontinenter och högarktiska ekosystem. Det är också första gången vi kan bevisa med hjälp av satellitspårning att en fjällräv från Svalbard kan nå andra arktiska områden. Samtidigt är det den längsta och snabbaste vandringen som är registrerad för fjällräv, säger forskaren Arnaud Tarroux i Norsk institutt for naturforskning, NINA, i ett pressmeddelande.

För den nu nio månader unga fjällrävtiken har inte bara vandrat långt, hon har vandrat snabbt också. Hennes resa gick över havsisen med en snittfart på cirka 46 kilometer per dygn. Över inlandsisen norr om Grönland vandrade hon 155 kilometer på ett dygn. Det är 42 kilometer längre än den fjällrävhane som fram till nu hade den längsta registrerade dagsmarschen bland fjällrävar.

 

Kartan visar de dagliga vandringarna som fjällrävtiken gick över havsisen från Svalbard till Ellesmere Island i Kanada. Källa och bild: Norsk institutt for naturforskning

– Vi har sett att hon tagit två längre pauser på turen. Varför är svårt att förklara men det kan kanske förklaras med extremt dålig väder och storm eller att hon hittat ett sälkadaver eller annan åtel, säger Arnaud Tarroux.

Brist på mat och konkurrens med andra fjällrävar kan vara förklaringar till varför fjällrävtiken vandrade så långt. Enligt forskarna visar också vandringen hur viktig isen är som levnadsområde för arter som fjällräv.

– Även om sådana här vandringar sker relativt sällan kan de ha stor betydelse för genutväxlingen mellan olika fjällrävbestånd, kontinenter och ekosystem. Det är tack vare att havsisen knyter samman Arktis delar av året, säger Arnaud Tarroux i pressmeddelandet från NINA.

 

Drygt 178 mil

Från och med att spårningen inleddes den 1 mars fram till den 1 juli gick fjällrävtiken 4.415 kilometer. Fågelvägen är det 1.789 kilometer mellan Spetsbergen och Ellesmere Island.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev