Det går bättre och bättre för fjällrävarna i Norrbottens fjällvärld. Foto: Kjell-Erik Moseid

Framåt för fjällräven

Det treåriga fjällrävsprojektet Felles Fjellrev Nord avslutas med goda nyheter, rapporterar länsstyrelsen i Norrbotten.

Under 2019 föddes det 16 kullar med fjällrävsvalpar, vilket är en ökning med tre kullar jämfört med 2018. Men det är svårt för valparna att klara sig och utmaningen är fortfarande stor att bevara fjällräven i Norrbottensfjällen.

Bäst går det för fjällrävarna i Arjeplogsfjällen, där sommarens inventeringar visar att 13 fjällrävslyor är bebodda med vuxna fjällrävar och deras valpar. Fjällrävspar har fått valpar även i Gällivare- och Kirunafjällen.

 

Utfodring

Länsstyrelsens naturbevakare arbetar med åtgärder för att bevara fjällräven. De bygger till exempel foderautomater som fylls på med hundfoder för att fjällrävarna ska kunna äta utan att behöva konkurrera med rödrävar om maten. Foderautomaterna är konstruerade så att rödrävarna inte ska kunna gå in och ta maten.

– Foderautomaterna är som snabbmatsrestauranger för fjällräven. De är extra viktiga då lämmelåren uteblir och bristen på mat är stor, säger Emilia Vesterberg, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten.

 

Jakt

Jakt på rödräv är också nödvändig för att fjällrävarna ska få en chans att etablera sig, utan att behöva konkurrera om vare sig lyor eller mat.

– Det skulle betyda mycket att få fortsätta arbetet med att bevara fjällräven tillsammans med Finland och Norge. Visst går det bättre för fjällrävarna i länet, men vi har fortfarande en stor utmaning framför oss och mycket arbete kvar innan vi kan försäkra oss om att fjällrävarna klarar sig utan vår hjälp, säger Emilia Vesterberg i ett pressmeddelande.

Fakta

EU-projektet Felles Fjellrev Nord är inne på sitt sista år och avslutas nu i december. Projektet har gett länsstyrelsen i Norrbotten en chans att göra insatser för att försöka rädda länets fjällrävar från att dö ut.
Länsstyrelsen får efter årsskiftet veta om det blir ett nytt projekt, ett Felles Fjellrev Nord II.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev