[cycloneslider id=”slide-12498″]

Polisens jakt efter tjuvjägaren – som en spännande kriminalhistoria

Förundersökningen mot den danske medborgare som på måndag ställs inför tingsrätten i Lund misstänkt för grovt jaktbrott är mycket omfattande. 
Att gå igenom rapporterna från natten då han greps är som att läsa en spännande kriminalhistoria.

Den 36-årige dansken hade varit föremål för polisens intresse en längre tid. Han, eller i varje fall hans bil, hade observerats köra konstiga rutter nattetid i södra Skåne.
Han hade bland annat iakttagits av jakteleven på ett av de större godsen när han lyste med lampa ut över fälten. Genom inre och yttre spaning, som bland annat omfattade en spaningsinsats mot mannen under en nattlig turné i Skåne, hade misstankarna stärkts.
På juldagskvällen 2013 fick polisen information om att 36-åringens svarta Honda CRV synts till i trakterna av Häckeberga. Med tanke på vad man visste sedan tidigare inleddes en omfattande spaning, i mörker och på lågt trafikerade vägar. Något som krävde att polisen var mycket försiktigt för att inte röja sig.

Något hade hänt
36-åringen körde norrut. Han passerade Veberöd, Harlösa, Bjärsjölagård, Fränninge och Christinehov. Det sistnämnda godset är väl känt i Jägarsverige för sina magnifika kronhjortar.
Vid Brösarp svängde föraren söderut mot Vitemölle för att därefter via Eljaröd och Christinehov komma ut på samma väg som han kört tidigare. Vid det laget hade polisen konstaterat att det var en ensam förare i bilen. Man tyckte att hans beteende var anmärkningsvärt.
När bilen skuggades via Öved mot Harlösa svängde den av mot Hjularöd, ett gods där polisen tidigare spanat på fordonet, utan att stanna det för kontroll.
Nu förutsåg man var Hondan borde komma ut ur området och polisens spanare placerade ut sig vid vägkorsen och väntade.
Men bilen kom inte vid tiden som den borde kommit. Något hade inträffat längs vägen, och när Hondan efter en lång stund passerade spanarna skickades en hundförare till det misstänkta vägavsnittet norr om Hjularöds slott.

Misstankar stärktes
Under tiden som hundföraren letade spår fortsatte polisens spanare att följa efter det misstänkta fordonet. I rapporten skriver man att körningen var mycket oberäknelig.
Hondan körde fram, vände ibland och körde tillbaka varifrån den kommit tidigare. Ofta vid skogspartier eller öppningar intill skog.
Misstankarna om att illegal jakt pågick stärktes och när det blev för svårt att följa bilen avbröt spanarna, för att istället vänta på hundförarens rapport, och på att föraren skulle vända hemåt, mot Danmark.
Under tiden hade hundföraren tur. Bara en kort stund efter att han börjat spåra längs med vägen i området han fått sig tilldelat, ute på det öppna fältet, tar hunden upp ett spår.
Däckmönster i jorden där räntan efter en nyss skjuten dovhjort påträffades jämförs med däcken på 36-åringens bil. Foto: Från Förundersökningen
I rapporten skriver hundföraren att det syns nya bilspår på fältet. Efter 80–100 meter, där bilspåren gör en u-sväng, påträffas blod. Ett kort stycke därifrån ligger den blodiga räntan från en hjort.
”I ljuset av min ficklampa ser jag att inälvorna fortfarande är varma då det ryker ifrån dem. Det är uppenbart att någon alldeles nyligen har passat ett djur på platsen”, skriver hundföraren.
Platsen dokumenteras, bland annat tas fotografier av däckmönster i jorden. Något som ska visa sig få betydelse längre fram.

Nervös bilförare
När hundföraren lämnat sin rapport bestämmer sig spanarna för att agera. En radiobil får i uppdrag att stoppa Hondan. Något som sker väster om Svedala. Alltså inte långt från brofästet.
Polismannen som stoppat Hondan tycker att föraren uppträder nervöst. På frågan varför han är ute och kör så sent på natten säger han att han varit hos en kompis. Han får blåsa, utan att det ger något utslag på alkoholmätaren.
Föraren säger att kompisen bor på Bornholm och när polismannen frågar om det går färjor så sent på natten berättar han att han kört omkring utan någon särskild anledning sedan han kom iland.
Bilens bakrutor är mörkt tonade och går inte att se genom i ljuset av en stark ficklampa. Polisen säger att han av säkerhetsskäl måste öppna bakdörren. Bak i kombin ligger ett vapenfodral och en dovhjort i en viltback.
36-åringen bekräftar att det är ett vapen i kofferten. Hjorten säger han sig ha skjutit på Bornholm där han jagat tillsammans med en kompis.

Skjuten i halsen
Mannen grips, misstänkt för grovt jaktbrott. Under det närmaste dygnet går utredningen snabbt framåt. I bilen görs en mängd beslag. Utöver vapnet, en Sauer repeterstudsare i kaliber .223, påträffas flera starka lampor, en mängd detaljerade kartor över marker på gods och gårdar i södra Skåne, ammunition, en jaktkniv, gps och mobiltelefoner.
Dessutom en så kallad brobizz, där resorna över Öresundsbron registreras. Något som ska visa sig få stor betydelse för utredningen.
Dovhjorten flås i källaren på polishuset i Ystad av en polis som betecknar sig själv som mycket erfaren jägare som har flått, styckat och konstaterat effekterna av kulskott på ett stort antal hjortdjur. Han noterar att det är en mycket ljus hjort som är skjuten i halsen, strax under vänster öra.
Något utgångshål finns inte. Skottet har träffat halskotpelaren och kulan har därefter vinklat snett upp i huvudet på hjorten.

Lång rättegång väntar
Misstankarna är så starka att 36-åringen häktas för att inte kunna undanröja bevis under den fortsatta utredningen. Bland bevisen finns bland annat de däckspår från skottplatsen på Hjularöds gods som dokumenterades av hundföraren.
I den omfattande förundersökningen med misstankar om tjuvjakt på dov, kron, vildsvin och rådjur på många marker i Skåne bygger utredarna händelsekedjor där man kopplar ihop fotografier på dött trofévilt tagna med den misstänktes telefon med bropassager, SMS-trafik, vittnesuppgifter och expertutlåtanden.
Rättegången är planerad att pågå i fem dagar i Lunds tingsrätt, med start 1 juni och avslutning 11 juni.
Den misstänkte nekar till anklagelserna.

Grovt jaktbrott

Den 36-årige dansken är åtalad för grovt jaktbrott, alternativt jakthäleri samt brott mot jaktlagen. Fälls han för grovt jaktbrott kan han dömas till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev