På landsvägen mellan Ljungbyhed och Norra Rörum, framför byggnaderna till höger, blev 74-åringen träffad av ett skott som avlossats från fältet till vänster. Fältet går upp i en kulle med tydlig sikt över landsvägen och byggnaderna. Foto: Marie Gadolin

Här sköts nattjoggaren av den norske jägaren

Efter att ha blivit uppskjuten i måndags inleddes på onsdagen rättegången mot den norrman som den 29 november i fjol sköt en äldre man på nattlig joggingtur i Snälleröd, en dryg mil öster om Ljungbyhed i Skåne.

Marie Gadolin Publicerad 3 april 2019 - 14:24

I rättssalen i Helsingborgs tingsrätt satt den 48-årige norrmannen, åtalad för bland annat försök till mord, mitt emot den 76-årige skåning som han sköt i höften med en, troligen, helmantlad kula.

Detta trots att det i den cirka tio sekunder långa filmen från det termiska siktet tydligt syns en människa. En mycket varm människa dessutom, skåningen hade varit ute och joggat i fem–sex kilometer med för mycket kläder på sig, han avtecknades tydligt mot de mindre varma husen bakom.

 

Bilden är ett utsnitt ur filmen som spelades in av den norske gästjägarens mörkersikte. En stund senare faller skottet.

Bilden är ett utsnitt ur filmen som spelades in av den norske gästjägarens mörkersikte. En stund senare faller skottet. Foto: Ur förundersökningen

Synlig en dryg minut

I åklagare Ola Lavies sakframställan under rättegångens första dag framgick att man vid en rekonstruktion av händelsen kunnat konstatera att den skjutne mannen måste ha varit synlig på vägen under en dryg minut innan han sköts.

Han sprang inte då, utan gick, han hade inte långt kvar hem.

Vapnet han sköts med stod på ett stativ, var försett med ljuddämpare och ett termiskt sikte.

– Den åtalade har tillstånd i Norge för utrustningen, men inte i Sverige, sa Ola Lavie.

Ljuddämparen är dock inte med i åtalet om jaktbrott, eftersom man inte vet om den har använts vid jakt. Den satt dock på vapnet när 76-åringen sköts.

 

Flera filmer

Med ett antal filmer, samtliga från norrmannens egen utrustning, ville åklagaren påvisa att skytten agerat annorlunda när han sköt skåningen jämfört med hur han gjort i jaktsituationer. I filmer från flera rådjursjakter och en rävjakt ser man att jägaren stannar kvar med siktet på djuret en stund, för att förvissa sig om att det ligger.

I filmen från skottet mot mannen ser man att skytten direkt vek undan med vapnet och, enligt åklagaren, ”stack”.

Han återfanns ett bra antal timmar senare efter ett stort polispådrag i skogen inte långt från platsen. Då hade han slängt all utrustning på olika ställen i terrängen, helt öppet. Han hade även tagit av sig sina kläder och när han hittades var han kraftigt nerkyld.

 

Under rättegången var medier från både Sverige och Norge närvarande, bland andra TT, SVT, Verdens Gang och norska tv, NRK. Foto: Marie Gadolin

Under rättegången hade norrmannen svårt att hålla sig lugn och brast gång på gång i högljudd gråt – när filmen från händelsen visades, när rätten fick se bilder på 74-åringens skador, med flera tillfällen.

Hans vapen förevisades i rättssalen, liksom exempel på den ammunition som påträffades, den mesta helmantlad, vilket är vanligare vid tävling och träning än vid jakt.
Åklagaren förklarade varför, helmantlade kulor går rakt genom sitt mål, medan jaktammunition svampas upp och avger sin energi i djurkroppen för att vara så effektiv som möjligt.

– Den åtalade visste inte vilken kula han använt och vi har inte hittat den, men det var troligen en helmantlad kula och det var tur för honom. Och för den skjutne, sa åklagare Lavie.
Underförstått: Med jaktammunition hade skadorna blivit mycket värre.

Åklagaren poängterade även att grunden till åtalet försök till mord är ”de skador som det hade kunnat bli, inte de skador den skjutne fick”.

 

Inget blodprov

Han beklagade att en del missar i början av polisutredningen gjort att det finns brister i utredningen. Till exempel togs inget blodprov på jägaren, så man vet inte om han var påverkad av alkohol eller något annat.

Skjutavståndet var drygt 176 meter. Och man kan se i filmen från siktet jämfört med den skjutnes skador att skottet tog där norrmannen siktade.

Rättegången fortsätter på fredag den 5 april.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev