Bilden är ett utsnitt ur filmen som spelades in av den norske gästjägarens mörkersikte. En stund senare faller skottet.

Bilden är ett utsnitt ur filmen som spelades in av den norske gästjägarens mörkersikte. En stund senare faller skottet. Foto: Ur förundersökningen

Norsk jägare inför rätta för mordförsök

Den 48-årige turistjägaren från Norge sköt en joggare i trakterna av Ljungbyhed i Skåne en natt i slutet av november. Imorgon, måndag, inleds rättegången vid tingsrätten i Helsingborg, där jägaren åtalats för mordförsök.

Svensk Jakt har som många andra medier tidigare berättat om händelsen, som väckt stor uppmärksamhet. Särskilt sedan åtal väcktes och den film som spelades in genom jägarens mörkersikte blev offentlig. Det är utdrag från filmen som kan ses på bilder här intill.

Åklagarens stämningsansökan innehåller flera åtalspunkter, där huvudsaken är försök till mord, garderad med alternativen synnerligen grov misshandel eller vållande till kroppsskada, grovt brott.

Därutöver åtalspunkter om grovt jaktbrott i vilka det beskrivs hur den norske jägaren vid flera tillfällen skjutit rådjur i kompakt mörker, med hjälp av det otillåtna mörkersiktet. Han har också haft en ljuddämpare han inte haft tillstånd att jaga med i Sverige, samt skjutit rådjur med helmantlad ammunition.

 

När polisen gick igenom jägarens elektroniska utrustning hittade de en några dagar gammal bild där joggaren som blev skjuten syns utanför sitt hus.

När polisen gick igenom jägarens elektroniska utrustning hittade de en några dagar gammal bild där joggaren som blev skjuten syns utanför sitt hus. Foto: Ur förundersökningen

I förhören som hållits uppger jägaren att han trodde att han sköt på ett rådjur, även om han när han ser filmen som togs genom och av hans mörkersikte, medger att det tydligt syns att det är en människa han har i hårkorset.

Men, han har under utredningens gång ändrat sin berättelse. I de första förhören säger han att han sköt på en räv, senare korrigerade han det till ett rådjur.

Den 74-årige joggaren träffades i höften. Kulan gick ut genom ena skinkan. Han föll till marken och skrek högt. Joggaren lyckades ta sig till en granne som ringde 112. Jägaren gömde sig i skogen och påträffades först flera timmar senare av polisen som sökte i området med personal, hundar och drönare.

 

Mörkersikte av märket Pulsar som användes då joggaren sköts. Foto: Ur förundersökningen

Norrmannen, som först försattes på fri fot men som när misstankarna skärptes till mordförsök har varit häktad, har svårt att förklara sitt beteende efter skottet. Om han nu sköt på ett rådjur, varför gick han som är en van jägare inte till skottplatsen och kontrollerade hur skottet tagit? Varför gömde han sig i flera timmar? Varför slängde han sin utrustning i naturen?

48-åringen säger att han trodde att det var en människa i närheten när han sköt på rådjuret, och som skrek att han skulle sluta skjuta. Han visste att det inte var tillåtet att jaga rådjur i mörker och det var därför han gömde sig, bland annat för att han var rädd att mista sina vapen.

 

Den norske jägaren använde sig av helmantel eftersom han tyckte att köttförstöringen blev stor i rådjuren han sköt om nätterna.

Den norske jägaren använde sig av helmantel eftersom han tyckte att köttförstöringen blev stor i rådjuren han sköt om nätterna. Foto: Ur förundersökningen

Förundersökningen är omfattande. Flera förhör har hållits med skytten och med joggaren samt med jägarens kamrater, jaktvärden, grannar och sakkunniga. Vallningar har genomförts på platsen, rättsmedicinska yttranden, rekonstruktioner, med mera kompletterar åklagarens åtalsunderlag.

Rättegången är planerad att pågå under två dagar med start på måndagen och med fortsättning på onsdagen i tingsrätten i Helsingborg.

 

Jägarens vapen, en enskotts studsare i kaliber .338 var försedd med otillåtet mörkersikte, en ljuddämpare han inte hade tillstånd att använda i Sverige, samt var monterat på ett trebensstöd som användes vid skottillfället då jägaren stod på marken.

Jägarens vapen, en enskotts studsare i kaliber .338 var försedd med otillåtet mörkersikte, en ljuddämpare han inte hade tillstånd att använda i Sverige, samt var monterat på ett trebensstöd som användes vid skottillfället då jägaren stod på marken. Foto: Ur förundersökningen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev