En norsk jägare åtalas för mordförsök och grovt jaktbrott efter att ha skjutit en joggare. Händelsen inträffade i Skåne i slutet av november. Foto: Kjell-Erik Moseid

Åtalas för mordförsök och grovt jaktbrott

Nu väcks åtal mot den norske jägare som i november sköt en äldre joggare i ljumsken. Mannen åtalas för mordförsök och grovt jaktbrott.

Som Svensk Jakt tidigare beskrivit var en 75-årig man ute och joggade vid fyratiden på morgonen i trakterna av Ljungbyhed där han bor. I samma område satt en norsk jägare med ett så kallat värmesikte monterat på sitt gevär.

Jägaren har i förhör hävdat att han trodde att han sköt mot ett rådjur. Istället träffade han den joggande mannen i ljumsken.

 

Skrek på hjälp

Trots att mannen skrek efter att han träffats av skottet avvek den norske mannen från platsen, utan att försöka hjälpa den skadade 75-åringen.

Hela skottsekvensen filmades av värmekameran, och filmen är en del i åklagarens bevisning.

Till Kvällsposten säger åklagare Ola Laive att filmen är ett starkt bevis i målet.

– Jag menar att det syns mycket tydligt att det är en människa, säger åklagaren Ola Lavie.

 

Hade tur

Den skjutne mannen lyckades ta sig till en granne några hundra meter från skottplatsen. Han fördes svårt skadad till intensivvård, där läkarna ändå konstaterade att han hade tur.

Den norske jägaren greps sju timmar efter skottet mot den 75-årige mannen. Han släpptes under en period, men häktades senare och sitter fortfarande i häkte.

Åklagaren har inte hittat ett motiv för skjutningen, men hävdar likväl att det handlar om ett mordförsök.

 

Försök till mord

– Det är ett allvarligt brott. Nu handlar allt om hur det ska rubriceras och bedömas i rätten. Men bevisningen finns ju. Det är sällan det är så väldokumenterat, säger Ola Laive.

Mannen åtalas även för grovt jaktbrott.

Värmekamera kräver tillstånd och finner rätten att det är en förmildrande omständighet att den norske jägaren kan ha trott sig jaga rådjur så är även det ett grovt jaktbrott.

Rådjur får inte jagas nattetid. Enligt gällande jakttabell får rådjur bara jagas från och med en timme före solens uppgång, och inte vid fyratiden på natten i slutet av november.

Rättegången kommer att hållas i Helsingborgs tingsrätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev