Jägareförbundet hade sett fram mot ett möte med ansvarig minister, men möttes av statssekreterare Elisabeth Backteman (S). Foto: Lars-Henrik Andersson

Polisens hårdhänta agerande diskuterades

Polisens agerande vid insatser riktade mot misstänkta jägare har kritiserats. Under veckan träffade därför Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och generalsekreterare Bo Sköld representanter för inrikesdepartementet för att diskutera situationen.

Torbjörn Larsson. Foto: Martin Källberg

Torbjörn Larsson.

I flera fall där jägare varit misstänkta för brott har polis agerat kraftfullt och med insatsstöd av nationella insatsstyrkan, som i första hand ska sättas in vid mycket grov brottslighet och terrorism riktad mot landets säkerhet.

Proportionerna har ifrågasatts, och polisen har fått hård kritik för det som ses som övervåld.

Svenska Jägareförbundet begärde därför samtal med ansvarig minister för att diskutera frågan.

 

Vill ha svar

Jägareförbundets hemsida berättar Torbjörn Larsson om mötet som ägde rum tidigare i veckan.

Någon minister fick Torbjörn Larsson och Bo Sköld inte träffa, istället var det statssekreterare Elisabeth Backteman (S) som tog emot på inrikesdepartementet.

”Det var ett bra möte. Regeringen förstår att vi ställer oss frågande till vad som händer och välkomnade att vi lyfter frågan. Hon såg det som bekymrande att jägarkåren oroas över polisens agerande. Från vårt perspektiv är det bra att ansvarigt departement känner till vad som händer så att regeringen kan agera”, säger Torbjörn Larsson i en kommentar.

 

Elisabeth Backteman.

Hotbild vid insats

Polisens arbetsinstruktioner angavs som trolig orsak till ett förändrat agerande. Elisabeth Backteman hänvisade till polisens helhetsbedömning av hotbilden vid ingripanden.

”Hur den bedömningen går till i stort och vilka faktorer polisen kan ta in i planeringen av en insats kan vara bra för Jägareförbundet att ha en dialog med polisen om”, säger Elisabeth Backteman i en kommentar på Jägareförbundets hemsida.

 

Oproportionerliga insatser

Från Jägareförbundets sida framfördes att det i dagens mediesamhälle ställs större krav på att snabbt lämna information och förklara sina åtgärder, och då särskilt när det uppmärksammas i media.

 ”Självklart ska inte polisen berätta något som försvårar utredningar. Men de behöver kunna förklara och motivera vad som är grunden till vissa oproportionerliga insatser mot jägare. Här behövs en ökad klarhet för att säkerställa god samverkan och förtroende”, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev