Plötsligt svängde bilen upp och stannade. Omedelbart därefter small ett skott. Foto: Jan Henricson

Polisen sa nej: Jägare fick inte anmäla misstänkt tjuvjakt

Premium

När de två jägarna ringde till polisen och ville anmäla den misstänkta tjuvjakt de bevittnat på sina marker fick de inte göra någon anmälan. Enligt Robert Loffel, som är presstalesperson i Region syd, får det inte gå till på det viset.

Förra fredagskvällen tillbringade de två jägarna på sina marker utanför Västervik. Med vårens ankomst har vildsvinens bökande på åkermarken ökat. Jägarna ville göra sitt för att hjälpa bönderna med att minska skadorna.

– Vi hade stött på en grupp vildsvin, men kunde inte skjuta för det saknades kulfång, så vi gick tillbaka till gården där vi hade bilen. Vi stannade för att spana ut över en av åkrarna, då det kom en bil med starka extraljus som körde sakta på vägen på andra sidan fältet.

De båda jägarna skojade med varandra om att det kanske var polisen som var ute och spanade, när bilen plötsligt svängde upp och stannade. Omedelbart därefter small ett skott.

 

Typisk smäll

– Det kom från en klass 1-studsare. Alla som varit på drevjakt där passgrannen fått skjuta vet vilket ljud jag menar. Någon hade alltså skjutit från bilen. Inte långt därefter gasade bilen iväg i full fart, berättar jägaren som tagit kontakt med Svensk Jakt.

Jägarna plundrade sina vapen och hoppade snabbt in i bilen för att köra runt fältet för att försöka få veta vad som pågick. De hittade spår av en fyrhjulsdriven bil som rivstartat från platsen, men inget dött djur och inget i övrigt som visade vad som hänt.

– Vi gissade att de skjutit ett rådjur som de slängt i bilen, eller varit ute och pangat bara. Kanske hade de helt enkelt bommat. Det är omöjligt att veta, för vi såg bara hjulspår, tyvärr, säger jägaren.

 

Paff av bemötande

De bestämde sig emellertid för att anmäla det de bedömde vara misstänkt tjuvjakt, men blev rejält överraskade av bemötandet hos polisen.

– När jag ringde för att anmäla vad som skett blev jag helt paff. Polisen ville inte ta emot en anmälan om tjuvjakt eftersom vi inte hade ett dött djur, en tomhylsa eller ett registreringsnummer. Att någon åker runt och skjuter med klass 1-vapen från en bil verkade inte intressera dem alls, säger jägaren.

 

Svårt att utreda

Nu hade han inte förväntat sig att anmälan skulle leda till någon utredning, och han vet hur svårt det är att utreda en sådan här händelse. Särskilt som det inte finns något mer än hans och kamratens vittnesuppgifter.

– Jag trodde inte att de skulle få tag i några tjuvjägare, men en anmälan måste ju vara viktig ändå. Då finns den i systemet om det händer något liknande fler gånger, säger jägaren.

 

Ska tas emot

Den uppfattningen delas av Region syds presstalesperson Robert Loffel.

– Jag har sett anmälningar med mindre substans än i det här fallet. Alla har rätt att göra en polisanmälan och anmälan ska tas emot. Då får vi kännedom om att sådan illegal verksamhet kan pågå, vilket är värdefullt om fler liknande händelser inträffar. Likaså får den lokala polisen information om de observationer som gjorts, säger Robert Loffel.

En anmälan ska granskas och beslut tas om hur den ska hanteras. Det kan hända att ärendet är vagt och att det inte föranleder några åtgärder.

 

Får inte avfärdas

– Oavsett uppmanar vi allmänheten att anmäla misstänkt brottslighet. Polisen ska självklart ta emot anmälan och inte avfärda en inringare, säger Robert Loffel.

Om det speciella fallet säger han att det är möjligt att jägarna observerade en pågående tjuvjakt, men att det kan finnas andra förklaringar.

– Det händer att kriminella är ute och skjuter, på skyltar till exempel. Men vi vet att det händer att de skjuter på djur också.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev