Publicerad 30 mars 2020 - 15:20

Den 1 april träder en ny lag i kraft som bland annat innebär att polisen kan ta över en telefon och granska lagrad data. ”Polisen kan övervaka alla former av datorer”, säger advokat David Massi. Foto: Lars-Henrik Andersson, Leif Andersson.

Polisen får utökade möjligheter till hemlig spaning

Premium

Från den 1 april får polis och åklagare kraftigt utökade möjligheter till hemlig spaning mot misstänkta. Mobiltelefoner, läsplattor och datorer men även tv-apparater, smarta kylskåp, smarta hus och till och med gosedjur kan bli möjliga för polisen att ta över för hemlig spaning.

Den allt grövre gängbrottsligheten med skjutningar och sprängningar har fått politiker i riksdag och regering att ta till storsläggan för att bekämpa kriminaliteten.

Att den grova brottsligheten måste bekämpas är det knappast någon som har invändningar emot, men frågan är hur allvarliga ingrepp i den personliga integriteten människor är villiga att acceptera.

I ljuset av hur polis och åklagare agerat i de senaste årens jaktbrottsmål är det frågan om polisens rätt till kraftiga ingrepp står i proportion till människors rätt till personlig integritet. Bland annat har turerna i det så kallade Västmanlandfallet riktat ljuset mot hur polisens användning av hemliga tvångsmedel kan missbrukas.

 

Nya metoder

Från den 1 april får alltså polis och åklagare kraftigt utökade möjligheter att övervaka människor när lagen om hemlig dataavläsning börjar gälla. Det innebär bland annat att polis kan gå in i datorer och mobiltelefoner och ta del av all information som finns där, inklusive krypterade meddelanden.

Polisen kan till och med ta över mobilens kamera för att spana och man kan även ta över mobilens mikrofon för att lyssna.

Dessutom väntar ännu kraftfullare åtgärder riktat mot just jägare om några år, då riksåklagaren vänt sig till regeringen för att få nya lagförslag genomförda. Se separat artikel:

Riksdagen kan likställa grovt jaktbrott med terrorism

 

För att reda ut vad den nya lagstiftningen om hemlig dataavläsning betyder har Svensk Jakt träffat advokat David Massi som är väl insatt i den nya lagstiftningen och vilka konsekvenser den kan få för den enskilde.

 

David Massi. Foto: Leif Andersson

• Den nya lagen handlar alltså om hemlig dataövervakning. Vad betyder det i praktiken?

– Det betyder att polisen kan övervaka alla former av datorer som hemdator, läsplatta eller mobiltelefon som en misstänkt har. Man kan gå in och ta del av all information i en dator, inklusive krypterad information, säger David Massi.

 

• Hur går det till när polisen ska övervaka en dator?

– Dels kan polisen rent fysiskt skaffa sig tillträde till datorn eller mobiltelefonen och då placera en app i datorn.

– Det andra sättet är att polisen skickar in en så kallad trojan i den misstänktes dator eller mobiltelefon. På så vis kan polisen lyssna på alla samtal, läsa allt vad som finns på datorn och även ta över mobilens mikrofon och kamera, säger David Massi.

Även krypterade meddelanden kommer polisen kunna ta del av.

 

• Vad betyder det att polisen kan ta över mobilens mikrofon?

– Det betyder att polisen kan lyssna på och spela in allting som händer runt mobiltelefonen. Men för att det ska bli möjligt krävs att den misstänkte är misstänkt för brott där det är minst fyra års fängelse i straffskalan, säger David Massi.

 

• Vad är det för skillnad mellan att lyssna på vad någon säger i mobiltelefonen, som nuvarande lagstiftning ger möjlighet till, och det nya, hemlig dataavläsning av samma mobiltelefon?

– I det första fallet får polisen bara lyssna på vad som sägs under ett samtal, medan den nya lagen gör det möjligt för polisen att via mobilens mikrofon lyssna på allt som sker runt telefonen även då ingen talar direkt i den. Avlyssningen gäller till och med i den misstänktes hem och i vissa fall får polisen även lyssna via den misstänktes telefon hemma hos personer som inte är misstänkta för brott.

 

• Hur kan man få lyssna hos någon som inte är misstänkt för brott?

– Om det finns synnerlig anledning att tro att den misstänkte kommer att uppehålla sig där så får polisen lyssna även där, säger David Massi.

 

• Så om jag är misstänkt för något allvarligt brott och jobbar på annan ort och under helgen åker till min särbo så får dom lyssna även i hennes hem?

– Ja, men möjligheten att avlyssna gäller bara under den period du faktiskt befinner dig där, säger David Massi.

 

Kameraövervakning

Nästa del i den nya lagstiftningen handlar om att polisen får ta över kameran i en misstänkt persons dator/mobiltelefon.

– Kameraövervakningen får användas på en plats där den misstänkte kan tänkas komma att uppehålla sig. Men en sådan plats får dock inte vara någons ”stadigvarande bostad”, säger David Massi.

Kravet för att inleda kameraövervakning är att straffet för brott som den misstänkte är misstänkt för överstiger två års fängelse, alltså samma krav som i dag gäller vid hemlig telefonavlyssning.

Det betyder att polisen kan få tillstånd att ta över en misstänkts mobiltelefon på samma grunder som skett vid de senaste årens uppmärksammade jaktmål, som exempelvis Lillhärdal- eller Västmanlandfallet.

 

Tar över telefonen

I Västmanlandfallet ansåg domaren i Västmanlands tingsrätt att kravet på mer än två års fängelse var uppfyllt och man sa ja till telefonavlyssning av företagaren Karl Hedins telefon. Hade den nya lagen gällt när polisen spanade på Hedin hade man alltså även kunnat ta över kameran i dennes mobil.

Polisen hade då kunnat titta på när han var i skogen, när han körde bil, när han åt lunch, när han hade affärsmöte och sedan hela vägen fram till hemmets ytterdörr.

Efter att han stängt ytterdörren hade bara ”traditionell” telefonavlyssning varit tillåten.

– Sammanfattningsvis får dom lyssna på dig i hemmet men inte titta på dig. Om du är i sängkammaren eller på toaletten får dom lyssna, men inte titta. Det är väl så lagstiftaren har tänkt, säger David Massi.

 

Oklar formulering

Den nya lagen innebär dock mer än vad som beskrivits ovan då följande formulering finns i lagtexten om vad som får avlyssnas:

”En elektronisk kommunikationsutrustning eller ett användarkonto till, eller på motsvarande sätt avgränsad del av en kommunikationstjänst, lagringstjänst, eller liknande tjänst.”

 

• Vad betyder det?

– Ja, det är frågan. Formuleringen är extremt generell och extremt bred och kan öppna för mycket vida tolkningar då vi har datorer, mikrofoner och kameror i väldigt många saker runt omkring oss, säger David Massi.

– En modern bil är ju en dator på hjul. Alla röststyrda apparater som smarta högtalare, kylskåp, tv-apparater och smarta hus, ja det mesta som tillverkaren stoppat in en liten dator i blir möjligt att ta över.

– Det finns ju till och med leksaker i form av ”gosedjur” som är utrustade med en liten dator och mikrofon och högtalare.

 

• Frågan är då hur effektiv den nya lagstiftningen blir mot dom riktigt stora busarna?

– Risken är att det bara är dom små som åker fast. Dom riktigt kriminella använder redan lurar som Sky och Encro. Det är dyra mobiler som är mycket svåra för en utomstående att ta sig in i, säger David Massi.

Lagen om hemlig dataavläsning, som införs 1 april, är en tillfällig lag som gäller i fem år och sedan ska omprövas.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram