Polisen backar om åtelkamera

Foto: Jan Henricson

Gävleborgspolisen ändrar brottsrubriceringen om misstänkt jaktbrott mot den jägare som satte upp en åtelkamera vid ett älgkadaver.

För ett par månader sedan ansökte en jägare i Hälsingland om licens för en ljuddämpare. Efter en tid fick han ett brev från polisen där det framgick att hans begäran avslogs. Dessutom övervägde polisen att återkalla mannens samtliga vapenlicenser eftersom han var misstänkt för jaktbrott.

– Jag förstod inte vad de menade med jaktbrott. Men med hjälp av det angivna brottsdatumet i polisens brev insåg jag att det handlade om en åtelkamera som jag satte upp på min jaktmark för drygt ett år sedan, berättade mannen då för Svensk Jakt.

Kameran hade han satt upp vid en björndödad älg, som låg långt från närmaste väg i de djupa hälsingeskogarna.

– Jag hörde talas om älgen och var nyfiken på vad som gick där. Jag satte upp kameran i 45 graderas vinkel mot älgen, helt enligt försäljarens riktlinjer, berättar jägaren.

Polis och länsstyrelse tipsades om kameran och åkte ut och konfiskerade den. Jägaren erkände på plats att kameran tillhörde honom.

– Sedan tog det 15 månader innan jag hörde något mer om den saken, förklarar han.

Advokathjälp
När polisen plötsligt meddelande att man övervägde att dra in mannens vapenlicenser tog han kontakt med en advokat. Och efter ytterligare en dryg månads väntan hörde Gävleborgspolisen av sig. Brottsrubriceringen har ändrats från misstänkt jaktbrott till misstänkt brott mot kameraövervakningslagen. Det betyder att mannen får behålla sina vapentillstånd och får licens på ljuddämparen han ansökt om.

– Det här har varit en fruktansvärd tid. Jag har haft svårt att sova på nätterna och ett tag var jag helt inne på att sälja mina vapen och sluta jaga. Det är så mycket skit runt jakten just nu. Jag jagar för att det är roligt och turerna kring det här gjorde det svårt att känna glädje, berättar mannen.

Imorgon, onsdag, ska han förhöras av polis för det misstänkta kameraövervakningsbrottet.

– Det är en väldigt märklig känsla att jag ska sitta i polisförhör. Det är första gången det händer i mitt liv och jag har en stor klump i magen. Polisen som ringde och kallade till förhör sa att jag i värsta fall kan dömas till dagsböter, säger jägaren.

Fakta

Det finns åtminstone tre rättsfall från tingsrätterna där personer åtalats för att inte ha haft tillstånd för sina övervakningkameror. I det första av dessa fall fälldes den person som enligt egen uppgift satt upp två kameror för att övervaka hjortar. I själva verket var de riktade mot en orienteringsvimpel och upprinnelsen till anmälan var en kvinna som fångats på bild. Eftersom han hade två kameror ansågs fallet inte ringa och han fälldes därför. 

I två andra fall som gällt egentliga åtelkameror, en för vildsvin och en för björn, har personerna friats eftersom fallen ansetts ringa. Domstolarna kom fram till att bland annat platsernas otillgänglighet och kamerornas placering gjorde det osannolikt att människor skulle riskera att fotograferas i nämnvärd omfattning. 
Källa: Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev