Publicerad 10 februari 2014 - 09:36

Åtelkamera riskerar vapenlicenser

Jägaren hade satt upp en åtelkamera vid ett älgkadaver och riskerar nu att få sina licenser indragna. Foto: Olle Olsson

En uppsatt åtelkamera är ett jaktbrott som ska leda till indragna vapenlicenser. Det anser polismyndigheten i Gävleborg.

En jägare från Hälsingland ansökte för en tid sedan om licens för en ljuddämpare. Förra veckan fick han ett brev från polisen där hans begäran avslogs. Dessutom övervägde polisen att återkalla mannens samtliga vapenlicenser eftersom han var misstänkt för jaktbrott.
– Jag förstod inte vad de menade med jaktbrott. Men med hjälp av det angivna brottsdatumet i polisens brev insåg jag att det handlade om en åtelkamera som jag satte upp för drygt ett år sedan, berättar mannen för Svensk Jakt.

 

Björndödad älg
Det var i slutet av oktober 2012 som en död älg hittades i samband älgjakt i Hälsingland. Jägaren satte upp en åtelkamera vid älgen i hopp om att få bilder på någon björn eller räv. När han satte upp sin kamera, satt där redan en annan kamera och någon hade sågat bort älgtjurens horn.
Älgen låg 150 meter från en avlägsen skogsbilväg.
Det gick bara några dagar så fick han en bild per MMS där en svart handske var strax framför kameralinsen. Jägaren åkte då omedelbart till platsen där han mötte två poliser och en naturbevakare från länsstyrelsen.
– Polisen frågade om det var mina kameror och jag erkände att en av dem var min, berättar jägaren.
Polisen frågade då om det var han som skjutit älgen?
– Men det var det ju inte. Älgen var rejält åtgången och luktade illa. Jag berättade att den förmodligen dödats av en annan älg i samband med brunsten.
Då ryckte länsstyrelsens naturbevakare in. Han ansåg att älgen dödats av björn och visade dessutom angreppsplatsen ett 50-tal meter från älgen. Polisen ändrade då brottsrubriceringen till brott mot kameraövervakningslagen.

Ingen återkoppling från polisen
– Men jag hänvisade till anvisningarna från kamerans återförsäljare. Precis som de uppgett hade jag satt upp kameran i 45 graders vinkel och den var riktad mot älgen berättar jägaren.

Polisen tog dock med sig kameran och åkte sedan från platsen.
– Sedan dess har jag inte hört ett ljud från polisen. Inga telefonsamtal eller brev. Det har varit knäpptyst. Inte förrän jag ansökte om licens för ljuddämparen, suckar mannen.

Händelsen med åtelkameran inträffade för drygt 15 månader sedan. Han har nu 14 dagar på sig att göra ett yttrande till polisen om vad som anförts mot honom.
– Men då jag inte ens vet vad brottet består i är det väldigt svårt att försvara sig, säger den misstänkte jägaren, som tagit kontakt med en advokat.

Återkallat vapentillstånd

6 kapitlet 1 paragrafen i vapenlagen skall tillstånd att inneha skjutvapen återkallas om innehavaren av skjutvapen genom missbruk av vapen eller oaktsamhet därmed eller på annat sätt visat att han är olämplig att inneha vapen eller eljest skälig anledning föreligger därtill.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram