Publicerad 20 september 2019 - 16:57

Nya turer i Amungenfallet. Polisen anmäler sig själva för insatsstyrkans agerande i samband med en husrannsakan i en misstänkts bostad. Foto: Mostphotos

Polisen anmäler stormningen av jägarhem till åklagare

Ledningen för Polismyndigheten i region Bergslagen beslutade på fredagen att anmäla polisens agerande i samband med husrannsakan hemma hos en av de för jaktbrott misstänkta jägarna, till avdelningen för särskilda utredningar.

Tidigare idag har svenskjakt.se berättat om hur det gick till när polisens regionala insatsstyrka stormade in hemma hos Sofia och hennes två små barn i tisdags morse. Sofias sambo hade vid femtiden på morgonen gripits av polis, misstänkt för grovt jaktbrott.

 

Ensam med barnen

En timma senare, klockan sex, tog sig tungt beväpnade poliser i skyddsutrustning in i fastigheten, trots att det måste stått klart för den som ledde operationen att Sofia och barnen befann sig i huset, och att de inte utgjorde något hot.

Kritiken som framförs i artikeln är mycket hård.

Insatsstyrkan stormade jägarfamiljens hem

Svensk Jakt har tidigare försökt men inte lyckats få några kommentarer från chefer för insatsen. Idag anmäler Bergslagspolisen agerandet till avdelningen för särskilda utredningar, den avdelning inom polisen som utreder brott begångna av poliser.

Beslutet om anmälan har tagits av biträdande regionpolischef Niclas Hallgren.

Händelsen ska utredas av en åklagare i chefsställning som ska bedöma om agerandet varit lagligt eller om det strider mot polisens regelverk.

 

Anmäler sig själva

I ett mejl till Svensk Jakt skriver Polismyndigheten:

”I tidningen Svensk Jakt från 20 september 2019 finns artiklar om polisens ingripande i samband med utredningen av misstänkt jaktbrott i Bergslagen. I artiklarna kritiseras polisens ingripande på olika sätt. Då det av artiklarna framförs kritik mot polisens agerande och förfaringssätt på ett sådant sätt så att man kan ifrågasätta agerandet har under fredagen polismyndigheten beslutat sig för att anmäla ingripandet till avdelningen för särskilda utredningar. Vid avdelningen för särskilda utredningar kommer en åklagare i chefsställning att bedöma om agerandet varit lagligt eller om det strider mot polisens regelverk.”

Ingen förklaring från hemliga poliser

Mats Nylén som är kommunikationschef vid Polisen i Bergslagen säger att det är kritiken som framförs som ligger till grund för anmälan.

– Jag kan inte peka på enskilda detaljer i artikeln som gör att händelsen anmäls, det är de som ska utredas. Den sammanlagda kritiken gör att myndigheten vill att händelsen utreds av åklagare, säger Mats Nylén.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram