Att ge vapenhandlare möjlighet att ge ett tillfälligt tillstånd i det fall en licensinnehavare byter vapen inom samma vapenklass skulle underlätta polisens arbete och snabba på handläggningstiderna. Förslaget framfördes till rikspolischef Dan Eliasson på tisdagen. Foto: Jan Henricson

Polischef fick skarpa vapenförslag

Vid ett möte med rikspolischef Dan Eliasson på tisdagen framförde företrädare för jägares och skyttars organisationer flera förslag på hur handläggningen av vapenärenden kan förenklas.

På mötet som var bestämt sedan en månad tillbaka deltog Jägareförbundet tillsammans med flera skytteorganisationer, bland andra Skyttesportförbundet och Pistolskytteförbundet.

Utöver Dan Eliasson fanns Polismyndighetens verksamhetsansvarige för vapenfrågor Peter Thorsell samt ytterligare tjänstemän som arbetar med vapenrelaterade ärenden på plats.

Inledningsvis informerade polisen om sitt kontrollarbete och om utvecklingen vad gäller handläggningstiderna för vapenlicenser. Den kommande implementeringen av EU:s nya vapendirektiv i svensk lagstiftning diskuterades också.

 

Konkreta förslag

– Rikspolischefen verkade uppriktigt intresserad av vad vi hade att säga vad gäller handläggningstiderna. Vi förde fram de förslag vi lagt tidigare; avskaffad licensplikt för ljuddämpare, att ta bort kravet på särskilt införseltillstånd för jägare och sportskyttar med EU:s vapenpass, samt en möjlighet för vapenhandlare att utfärda tillfälliga tillstånd i det fall en licensinnehavare byter vapen i samma vapenklass, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Förslaget om att ta bort den särskilda motivering som idag krävs för femte och sjätte vapnet i vapengarderoben nämndes också, även om tiden inte medgav att saken diskuterades närmare.

Vad gäller handläggningstider för vapenlicenser har det blivit förbättringar inom vissa regioner, som Stockholm och Västra Götaland medan andra, som Syd och Bergslagen, fortfarande dras med oacceptabelt långa tider.

– Att det nu råder anställningsstopp inom myndigheten förbättrar inte situationen. För att klara av att jobba ner balansen av licensärenden är det mycket viktigt att det finns tillräckligt många vapenhandläggare, säger Ola Wälimaa.

 

Ett fönster

Wälimaa menar att det fönster som öppnas i och med att det nya vapendirektivet ska implementeras är ett gyllene tillfälle att förbättra delar av vapenlagstiftningen som skulle få betydelse för polisens administration och därmed leda till förbättringar för jägare och sportskyttar. Något som kräver riksdagsbeslut.

– Många kommer att ha synpunkter på våra förslag. Men får vi polisen med oss blir det så mycket enklare. Både vi och skytterörelsen vill ha tydliga, långsiktiga regler som är förutsägbara och som samtidigt garanterar en hög säkerhet, säger Ola Wälimaa. Dan Eliassons intresse för frågorna och våra argument får mig att tro att vi kan nå framgång.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev