Vildsvin som skjuts i län som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylhaveriet behöver cesiumtestas. Moderaterna anslår i sin budget pengar till detta. Foto: Jan Henricson

Pengar till skyddsjakter i Moderaternas budget

Premium

I Moderaternas budgetalternativ som presenterades på tisdagen anslås 15 miljoner kronor per år för att staten ska stå för kostnaderna i samband med skyddsjakt på rovdjur.

John Widegren (M).

John Widegren, (M).

Moderaternas budget innehåller ett landsbygdspaket på 200 miljoner kronor. I paketet återfinns flera satsningar med bäring på jakten.

Regeringen har tidigare anslagit 20 miljoner kronor för att subventionera trikintester av vildsvin. Posten finns med i det moderata alternativet, men man avsätter ytterligare två miljoner kronor till cesiumtester av vildsvin.

– I de områden där detta är aktuellt växer vildsvinstammen och det är viktigt att inte avskjutningen blir lidande, förklarar partiets landsbygdspolitiska talesperson John Widegren den extra satsningen.

 

Statens ska betala

I den moderata budgeten höjs också anslaget till tamdjursägare som drabbas av rovdjursangrepp med tio miljoner kronor per år åren 2021–2023.

– Vi tycker att det är viktigt att tamdjursägare får rimliga ersättningar vid rovdjursangrepp. Det hjälper så klart inte mot angrepp men är lite plåster på såren, säger John Widegren.

Moderaterna anser vidare att staten och inte den enskilde ska stå för kostnaderna i samband med skyddsjakt på stora rovdjur. I budgeten anslås 15 miljoner kronor per år, något som enligt partiet ska täcka hela kostnaden för skyddsjakt på rovdjur.

 

Pengar till eftersök

I budgeten återfinns också förslaget som presenterades förra året, om att öka ersättningen med 20 miljoner kronor till eftersöksjägarna i samband med viltolyckor.

– Man kan säga att det är ganska små budgetposter, men de är viktiga för den enskilde samtidigt som de skickar starka signaler. Till exempel gäller det frågan om vem som ska bekosta skyddsjakterna på rovdjur. Om staten vill ha de här djuren får man också ta kostnaderna för dem, säger John Widegren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev