Partiledarna om hot och sabotage mot jägare
PremiumEftersöksjägare som verkar på statens uppdrag utsätts för hot, våld och skadegörelse. Vargjägare som följer av myndigheter fattade beslut likaså.
Svensk Jakt har frågat samtliga åtta partiledare i riksdagspartierna. Ska hot och våld mot jägare klassas som hatbrott?
Socialdemokraterna, Stefan Löfven
– Det är självklart särskilt allvarligt när någon utsätts för hot, våld och skadegörelse inom ramen för sin yrkesutövning. Vi har höjt straffen för flera olika brott och vi gör den största satsningen på polisen på 2000-talet. Vi är alltid beredda att se över lagstiftningen om ytterligare åtgärder behövs. Hatbrott är definierat som brott som riktar sig mot någon baserat på etnicitet, kön, religion och så vidare. Men självklart ska den som utsätts för våld i sitt yrke ha ett starkt straffrättsligt skydd.
Miljöpartiet, Gustav Fridolin
– Det är viktigt att såväl jägare som eftersöksjägare ska kunna bedriva sin verksamhet utan att riskera att utsättas för brott. All brottslighet som innehåller hot och våld är allvarlig. Vi är därför beredda både att se över straffskalan för de brott som utgörs av hot, våld och skadegörelse generellt och införa straffskärpningsregler vad gäller brott som syftar till att försvåra för människor att engagera sig i samhällsuppdrag.
Vänsterpartiet,
Jonas Sjöstedt
– Hot och våld kan aldrig vara acceptabelt. Vi anser dock inte att hot och våld mot jägare ska klassas som hatbrott.
Sverigedemokraterna,
Jimmie Åkesson
– Nja. Sverige-demokraterna ser mycket allvarligt på denna typ av brottslighet och det är vår bestämda uppfattning att polisen ska vidta åtgärder och upprätthålla lagen. Vi prioriterar ju också polisens finansiering generellt. Däremot är vi tveksamma till att ytterligare utvidga begreppet hatbrott.
Moderaterna, Ulf Kristersson
– Moderaterna tar hot och våld mot jägare på största allvar. Rättsväsendet behöver stärkas så att fler brott kan utredas och leda till fällande domar. Vi föreslår också flera straffskärpningar. Vi har dock inga specifika förslag om jägare och hatbrott.
Centerpartiet, Annie Lööf
– Hot och våld mot jägare måste tas på största allvar. Polisen måste vara närvarande i hela landet. Därför behöver också polisen få mer resurser och bättre arbetsvillkor. Däremot skulle hatbrottet breddas till att bli något helt annat än vad det är i dag med en sådan definition. Vi tycker det finns bättre sätt att komma åt hoten och våldet.
Liberalerna, Jan Björklund
– Självklart ska hot eller hat inte accepteras mot någon person och rättsväsendet ska ta alla hot mot person på allvar. Det är djupt allvarligt att jägare liksom andra personer utsätts för hot när de utför ett viktigt uppdrag i enlighet med gällande lagar och regler. Däremot är hatbrott en handling som riktar sig mot någon på grund av ras, hudfärg, etniska bakgrund, trosbekännelse, sexuella läggning eller könsöverskridande identitet och det finns en internationell enighet om att händelsen är ett resultat av bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde. Hatbrott handlar därmed inte om en särskild samhällskategori.
Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor
– Kristdemokraterna anser att angrepp på jägare som bedriver eftersöksjakt och skyddsjakt ska klassas som brott mot tjänsteman och därmed betraktas som lika allvarligt som angrepp på exempelvis poliser. Polisen behöver ta dessa brott på allvar som den våldsamma politiska extremism som de är. Det behövs ett riktat polisarbete med speciella grupper inriktade på ideologiskt motiverad brottslighet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.