Arkivfoto: Mostphotos

Arkivfoto: Mostphotos

Påkörd varg plågades i onödan

Den varg som påkördes i Värmland på tisdagen tvingades svårt skadad ligga i vägkanten i över en timme innan den avlivades. Detta eftersom eftersöksjägare på plats inte fick avliva vargen för polisen.
– Det här är absurt, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet.

Strax efter klockan tio på tisdagsförmiddagen fick polisen larm om en påkörd varg längs väg 63 söder om Molkom i Värmland. Vargen låg svårt skadad i diket och hasade på frambenen för att ta sig från platsen.

Men någon eftersöksjägare dök inte upp lika snabbt som om till exempel det var frågan om ett påkört rådjur. Anledningen är att bara ett fåtal, hemliga eftersöksjägare anlitas vid rovdjurseftersök och de har ofta långt att åka till olycksplatserna. Bakgrunden till hemlighetsmakeriet uppges vara den hotbild som finns mot eftersöksjägare för stora rovdjur där eftersöksjägare misshandlats av okända personer.

 

Stod och grät

Vargen låg öppet i vägkanten och flera bilister stannade och tog kort på det svårt skadade djuret. Kort efter olyckan kom av en slump en eftersöksjägare vid det Nationella olycksrådet körande förbi olycksplatsen. Han fick då syn på den skadade vargen, stannade och ringde kort därefter polisens länskommunikationscentral och ansökte om avlivningstillstånd för det skadade djuret.

Något som polisen då nekade honom.

– Jag har fått berättat att det stod personer i vägkanten och grät för de tyckte så otroligt synd om vargen och bad jägaren skjuta den, vilket han alltså inte fick för polisen, berättar Gunnar Glöersen.

 

En dryg timme

När vargen legat skadad i en dryg timme i vägkanten fick eftersöksjägaren tag på en annan polis i Värmland, som omedelbart tog beslut om att vargen skulle avlivas. Vilket också gjordes.

15–20 minuter senare kom den hemlige eftersöksjägaren till platsen.

Vargen hade vid en preliminär besiktning vid vägkanten bruten korsrygg.

 

”Spårat ur fullständigt”

Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen är kritisk till hanteringen av den trafikskadade vargen.

– Det här har spårat ut fullständigt. Djur ska inte behöva lida i onödan. Det spelar ingen roll viket djur det är frågan om. Så här får det bara inte gå till.

Svensk Jakt har sökt eftersökansvarig polis i Värmland för en kommentar.

 

Läs även:

Vem får avliva en trafikskadad varg?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev