Foto: Madeleine Lewander

Foto: Madeleine Lewander

Vem får avliva en trafikskadad varg?

Premium

Får du avliva en varg som ligger svårt skadad? Många ställer den frågan efter att det dröjde en timme innan en trafikskadad varg avlivades utanför Molkom. Vi reder ut vad som gäller.

Det är paragraf 40c i jaktförordningen som reglerar när skadat vilt får avlivas. I paragrafen står: ”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”

Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– Avlivning av varg kan som med alla andra arter avlivas av envar med stöd av paragraf 40c i jaktförordningen utan tillstånd. Polisen har inte rätt att säga nej. De har ingen beslutsrätt i frågan, säger förbundsjurist Ola Wälimaa på, Svenska Jägareförbundet.

Men han tillägger att det för den enskilde jägaren som står där i vägkanten med folk som filmar och fotograferar runt omkring inte är något lätt beslut att fatta om vargen ska avlivas.

– Grundregeln är att det är den som utför handlingen som har ansvaret. I det fall du avlivar ett vilt djur ska du i efterhand kunna motivera varför det var en nödvändig handling, säger Ola Wälimaa.

 

Läs även:

Lagparagraf med stor gråzon

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev