Förvaltningsrätten i Luleå avslår en överklagan av den pågående licensjakten på järv. Jakten gäller för 15 järvar i Jämtlands län och pågår fram till den 31 december. Foto: Kenneth Johansson

Överklagad järvjakt har godkänts av domstol

Premium

Beslutet om licensjakt på 15 järvar i Jämtland påverkar inte den svenska järvstammen på ett sådant sätt att det hotar den genetiska sårbarheten eller den gynnsamma bevarandestatusen. Förvaltningsrätten i Luleå gör även bedömningen att behovet av skyddsjakt kan minska efter licensjakten.

Förvaltningsrätten har efter en överklagan av Nordulv, Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen och Jaktkritikerna granskat den pågående licensjakten på järv. Föreningarna ville i ett första skede stoppa jakten genom inhibition, men den frågan har redan avslagits.

 

Inga hinder för licensjakt

Under veckan tog även förvaltningsrätten beslut om att godkänna licensjakten.

– Förvaltningsrätten har redan bedömt att den svenska järvstammen får anses ha uppnått en gynnsam bevarandestatus och att upprätthållandet av den inte försvåras av den beslutade licensjakten, skriver rätten i sin dom.

Av samma dom framgår att rätten inte finner att det finns någon särskild risk, kopplad till genetisk sårbarhet eller annat, som ger stöd för att licensjakten på annat sätt riskerar järvstammens sammansättning.

– Den beslutade jakten uppfyller således kravet på att vara lämplig med hänsyn till järvstammens storlek och sammansättning.

 

Riktad mot järvens kärnområde

Genom en begränsad jakt i ett område i Jämtland där järvstammen är stor och även skadorna för rennäringen är omfattande ser förvaltningsrätten att Naturvårdsverkets beslut också uppfyller kraven på en selektiv jakt under strängt kontrollerade former.

Jakt i det området innebär också att järvstammen lämnas oberörd i områden där den bedöms ha möjlighet att öka.

Sammanfattningen av domen är att de klagandes krav avslås och att jakten kan fortsätta. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till Kammarrätten i Sundsvall.

 

Svåra förhållanden

Jakten pågår fram till den 31 december.

Enligt länsstyrelsen i Jämtlands telefonsvarare för järvjakten, som uppdateras dagligen, har det när den här artikeln publiceras inte skjutits någon av de 15 tillåtna järvarna.

Dåliga spårförhållanden har angetts som en huvudorsak för att jakten än så länge misslyckats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev