Polska staten vill i princip utrota landets vildsvinsstam för att försöka få bukt med afrikansk svinpest. Foto: Kjell-Erik Moseid

Över 200.000 vildsvin ska bort i Polen

Den polska jordbruksministern Jan Krzysztof Ardanowski hävdar att mer än 200.000 vildsvin behöver skjutas för att stoppa afrikansk svinpest från att spridas ytterligare till landets tamgrisar, rapporterar tidningen Mirror.

Det innebär att nästan hela landets vildsvinspopulation ska utrotas. Man tänker börja nu och i slutet av februari ska det hela vara klart.

Enligt tidningen The Telegraph erbjuder polska staten skottpengar på vildsvin på upp till 1.600 kronor.

 

Fel metod

Motståndare till utrotningen anser att svinpest inte kan stoppas på detta sätt, utan vill i stället se strängare hygien och veterinärkontroll av tamgrisuppfödningen.

Även jägarorganisationer protesterar och anser utrotningen ovärdig och meningslös. Man hävdar att vildsvin kommer att drivas på flykt västerut och att områden som tömts på vildsvin kommer att återbesättas av djur öster ifrån. På så sätt kan åtgärden vara kontraproduktiv.

 

Demonstrationer

Den polska vildsvinsstammen uppskattas till omkring 230.000 djur. Landets jägarorganisation PZL säger att 168.000 vildsvin har fällts sedan april 2018.

Tiotusentals polacker har skrivit under en vädjan till premiärministern att stoppa massutrotningen. Det har även hållits en demonstration i Warszawa och fler planeras i andra polska städer.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev