Stor oro i jägarleden efter domen

Oron är stor i jägarleden dagen efter domslutet i Girjasmålet. Nu ställs frågan hur jakten kan komma att påverkas om domen så småningom vinner laga kraft. Foto: Lars-Henrik Andersson

Oron är nu stor i jägarleden för hur jakten kan komma att påverkas på statens mark ovan odlingsgränsen. 
– Det är dags för oss att visa att det finns andra intressen som påverkas av domslutet, säger Birgitta Isaksson, Jägareförbundet Norrbotten.

– Vi förutsätter att domen kommer att överklagas till högre instanser. Men utslaget kommer att få stor inverkan på jakten och fisket om domen får gehör även där, säger jaktvårdskonsulent Hans Geibrink
Idag finns en möjlighet till jakt och fiske för alla svenskar på statens marker i fjällen, genom en reform som trädde i kraft 1993. Domslutet innebär att det blir upp till samebyn om man vill sälja småviltjakt och fiske. 

Älgjakten omfattas inte
Älgjakt omfattas inte av gårdagens domslut som enbart fokuserar på nyttjanderätten av marken inom Girjas samebys område ovan odlingsgränsen.
– Domslutet gäller således bara Girjas sameby, där det finns särskilda omständigheter som påverkat utgången av målet. Men det är inte otroligt att vi kan vänta oss fler processer från andra samebyar som kräver motsvarande rätt, säger Hans Geibrink.
Svenska Jägareförbundet uppger att man ser med oro på vilka följdverkningar detta skulle kunna få för jakten i norra Sverige. Möjligheten till jakt för marklösa jägare skulle kunna försvåras om fler samebyar också skulle få ensamrätt till småviltjakt och fiske.

Oro för konsekvenserna
– Eftersom domen med största sannolikhet kommer att överklagas av staten lär det dröja många år innan vi får ett slutligt avgörande av målet, säger Hans Geibrink.
Birgitta Isaksson, Kiruna, är ledamot i Jägareförbundet Norrbotten, och hon är orolig över vilka konsekvenser domen kan få.
– Om domen vinner laga kraft finns det risk för att det blir plånboken och vilka kontakter du har som kommer avgöra om du kan jaga i fjällen, säger hon. Oron är jättestor i jägarleden lokalt, det har tydligt framkommit efter gårdagens dom.
Birgitta Isaksson menar att det i debatten efter domen inte framkommit att det ytterst handlar om att det blir ett fåtal renskötselföretagare som kommer få makten över jakten och fisket.
– De icke renskötande samerna riskerar att inte kunna dra nytta av att samebyn får rätten att förvalta jakten och fisket.

Polarisering
Birgitta Isaksson ser en fara i en polarisering i frågan och att jakttillfällen nu riskerar att gå förlorade.
– Vi får inte sätta oss till ro utan nu måste vi organiserat göra oss hörda för att visa att det även finns andra intressen som påverkas. Det finns risk för att lokalbefolkningens jaktmöjligheter påverkas negativt. Vi måste påminna om att våra jakt- och fiskeintressen är jätteviktiga för att den här landsändan ska befolkas, säger Birgitta Isaksson.
Anders Iacobaeus är jurist och ledamot i Jägareförbundets styrelse. Han har inte hunnit läsa hela domen men konstaterar att utgången var överraskande.

Bra jobb av staten
Han tycker tingsrätten har gjort en vid tolkning av vad det innebär att någon har förvärvat en nyttjanderätt genom urminnes hävd.
– Så som domen är skriven kommer den säkert överklagas. Det finns ett intresse för staten att få det här utrett.
Anders Iacobaeus följde rättegången på plats i somras och tycker att staten gjorde ett bra jobb.
– Det är svårt att se att de skulle ha kunnat lägga upp sin talan på annat sätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev