Jägareförbundets helikopterkontroll av ett avlyst jaktområde på Girjas samebys renbetesmarker bröt inte mot rennäringslagen. Bilden är tagen under flygningen i februari. Foto: Anna Geibrink

Överflygning inget brott mot rennäringslagen

Polisen lägger ner förundersökningen rörande den överflygning som Jägareförbundet gjorde över Girjas samebys renbetesmarker i vintras.

Det var i februari som länsstyrelsen stängde ett område för småviltjakt. Området ligger inom Girjas samebys renbetesmarker i Norrbotten och anledningen till avstängningen var att renarna inte skulle störas. Jägareförbundet Norrbotten bestämde sig för att syna avlysningen och hyrde en helikopter och flög över området. Både samebyn och tjänstemän på länsstyrelsens rennäringsenhet gick i taket över Jägareförbundets helikopterfärd.

 

Förundersökningen läggs ner

Samebyn polisanmälde överflygningen och hänvisade till att Jägareförbundet brutit mot paragraf 94 i rennäringslagen och medvetet skrämt renarna i det för jakt avlysta området.

Polisen har nu utrett ärendet och beslutat att inte gå vidare.

– Vi har hållit två förhör, dels med en representant för samebyn, dels med helikopterpiloten, säger Eva Sjöström, inspektör vid polisen i Gällivare.

Hon påpekar att ingen person varit misstänkt för något brott.

 

Rätt att granska

I samebyns polisanmälan var jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink nämnd och Jägareförbundet och att dessa ska ha brutit mot rennäringslagen.

– Vi har inga misstankar mot någon och ärendet är nu nedlagt, säger Eva Sjöström.

Hon beslutade att lägga ner förundersökningen den 11 oktober.

Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Hans Geibrink var med vid överflygningen:

– Jag har aldrig trott på något annat än att förundersökningen skulle läggas ner men polisen gjorde rätt som utredde det här, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev