Publicerad 14 maj 2020 - 06:12

Stövare

Genom bortlottning och geografiska begränsningar kan mindre hundevenemang, som rasklubbsutställningar, eventuellt anordnas i sommar. Foto: Marie Gadolin

Öppnar för lottning så mindre evenemang kan hållas

Så länge som regeringens beslut gäller om att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till maximalt 50 personer, är det svårt att ordna hundtävlingar av olika slag. Kennelklubben har därför bestämt att bortlottning i vissa fall kan få ske.

I de fall där Svenska Kennelklubben, SKK, har delegerat huvudmannaskapet till en special- eller verksamhetsklubb gäller från 1 juni att respektive huvudman för prov-, tävling- och beskrivningsregelverk har mandat att besluta om de begränsningsregler som behövs för att verksamheten ska kunna genomföras. Detta gäller i första hand till och med 31 augusti.

SKK bedömer att det är väldigt få specialklubbsutställningar som kan genomföras utifrån gällande regelverk och direktiv. Det gäller dels begränsningen till maximalt 50 personer, dels rekommendationen om att undvika resor utanför den egna regionen samt att personer ur riskgrupp inte ska närvara.

 

Geografiska begränsningar

”I de fall arrangerande specialklubb efter genomförd riskanalys ändå gör bedömningen att en utställning kan genomföras, påtar sig specialklubben ansvaret för att SKK:s direktiv följs. Om fler anmälningar än planerat kommer in som gör att klubben befarar att maxgränsen om 50 närvarande personer kan riskera att överträdas, ska bortlottning av anmälningar göras”, beslutade Kennelklubbens centralstyrelse på tisdagen.

Klubbar kan även utfärda geografiska begränsningar, till exempel att endast lokalklubbens medlemmar har rätt att delta på en viss verksamhet.

Kennelklubbens samtliga länsklubbsutställningar är inställda till och med augusti.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder